18 mars, 2016

1 741 liv räddade hittills – sjöräddarna berättar i insatsdagbok

Hittills har Gula Båtarna räddat 1 741 människor i vattnen runt Samos. Insatsen fortsätter, just nu är den femtonde och sextonde teamet sjöräddare på plats. De kommer från Sundsvall, Göteborg, Torekov och Helsingfors. Läs om deras upplevelser dag för dag i insatsdagboken. 

1 741 liv räddade hittills

Här är sjöräddarna som just nu tjänstgör på den grekiska ön Samos. Trots EU:s hårdare linje fortsätter flyktingbåtarna att försöka ta sig över havet från Turkiet.

Läs sjöräddarnas egna upplevelser i insatsdagboken (http://www.sjoraddning.se/aktuellt/folj-vart-uppdrag-pa-medelhavet/) eller via länken nedan.

Intervjuförfrågningar görs till Emma Forseth, telefon 031-761 40 01.

Team 15

Stefan Olsson

Ålder: 52 ½
Bostadsort: Sundsvall
Yrke: It-arbetare
Familj: Fru Anna och barnen Sofie och Frida
Intresse: Familjen och barnens aktiviteter, samt sjöräddning och annat båtrelaterat.
”Jag brinner för att hjälpa människor i nöd av olika former, så jag sökte för att kunna hjälpa där behovet är som störst, med det jag är tränad för. Jag ser fram emot att ha chansen att göra något för de migranter som inte lyckas ta sig hela vägen över havet utan hamnar i någon form av nöd.”

Håkan Busck, deltog även i team 4

Ålder: 50 år
Bostadsort: Kullavik
Yrke: Inom försvarsmakten
Familj: Fru och 4 vuxna barn
Intresse: Det finns andra intressen men det blir mycket sjöräddning.
”Det är en fantastisk förmån att få åka till Samos en andra gång och göra skillnad och samtidigt få möjligheten att inhämta erfarenheter som utvecklar sjöräddningen i Sverige på ett positivt sätt.”

Johnny Olofsson

Ålder: 35
Bostadsort: Rörö
Yrke: Anställd på Sjöräddningssällskapet
Familj: sambo, barn och två bonusbarn
Intressen: familjen, jobbet, hemmet och fiske.
”Jag har sökt till Gula båtarna för att jag verkligen brinner för att hjälpa andra. Att få chansen att rädda personer som verkligen behöver vår hjälp gör mig stolt och glad. Att få chans att skapa mig en erfarenhetsbank som jag kan ta med mig i mitt jobb är hemma.”

Tonny Nilsson, deltog även i team 4

Ålder: 44
Bostadsort: Torekov
Team 16

Jaakko Heikkilä

Ålder: 39
Bostadsort: Helsingfors, Finland
Yrke: Training Manager, Finnish Lifeboat Institution
Familj: Flickvän och två hundar
Intresse: Sjöräddning, miljö, musik
“I’m participating since the SSRS offered an opportunity for a crewmember from the Finnish Lifeboat Institution to participate. I hope my participation will lead to other Finnish volunteers being able to support the SSRS in the operation, as well as to increase the level of general cooperation between our institutions. It will be both interesting and challenging to learn the Swedish operating procedures in a fairly challenging environment.”

Emil Gustavsson, deltog även i team 3

Ålder: 27
Yrke: Styrman och Sjösäkerhetsinstruktör

Bostadsort: Göteborg

Familj: Gift med Elin

Fritidsintressen: Segling, skidåkning och cykling
”Vårt uppdrag känns både viktigt och komplext. Dels på grund av att det är en ny typ av sjöräddning och dels att det är politiskt komplicerat. Men det känns självklart att vi ska bidra, om Grekland i den extrema flyktingkatastrofen är i behov av hjälp. Det är ju trots allt samma vatten som flyter förbi här som utanför Samos.”

Tomas Jönsson, deltog även i team 2

Ålder: 54
Yrke: Maskiningenjör på Swedish Match
Bostadsort: Fiskebäck, Göteborg
Familj: Fru och tre utflugna döttrar
Fritidsintressen: Segling och sommarstugan i Bokenäs. Favoritön är Vinga.
” Mina förväntningar är att jag ska kunna hjälpa de människor som behöver det. Det är fruktansvärt att åka förbi stränderna och klipporna här och se alla flytvästar, flottvrak och allt bråte. Det blir också tydligt att det är ingen som gör det här bara för att de vill komma till Sverige. De flyr för att de måste, från sönderbombade hemländer.”

Niklas Jakobsson

Ålder: 34
Bostadsort: Torslanda, Göteborg