18 april, 2016

Cranchi satsar på 50 fots flybridgebåt

Italienska Cranchi är känt som ett av Europas kvalitetsvarv för motorbåtar. Varvets aktuella projekt är Cranchi 50 Fly, som kan få premiär på Cannes Yachting Festival i september.

Cranchi 50 Fly får en längd på 15,82 meter och blir den första modellen ur samarbetet mellan Cranchi och båtdesignern Christian Grande. Båten får en ganska traditionell disposition med tre hytter, men stilen är modern à la hotell med ganska kantig inredning och mörka trädetaljer mot ljusa plast- och textildetaljer.

Det senaste på många nya motorbåtar är hur designers använder glas och skapar mycket ljus i båtarna via öppningsbara luckor och fönster. Nu kommer turen till badbryggan. Denna plats längst akter ut har länge varit föremål för yachtdesignernas  fantasi. Därefter skaffade många motorbåtsföretag hydrauliskt lyftbara plattformar och nu är det dags att bygga upp en hel grillplats där bak. På 50 Fly finns därför ett skåp med grill under solsängen. Enligt varvet blir detta extra bra på en flybridgebåt, eftersom passagerarna där uppe slipper rökoset…

Båten har även ett komplett pentry, som har placerats under däck. Detta är en mycket traditionell lösning som många andra varv har lämnat och i stället placerar pentryt i salongen.

På flybridge finns en C-formad dinette, grill och solytor.

Motoriseringen i nya Cranchi 50 Fly blir som standard två stycken Volvo Penta IPS 700 på 550 hk vardera. Priset anges till cirka 713 000 Euro plus moms, vilket borde betyda cirka 8,5 Mkr i Sverige.

 

Tekniska fakta

Längd:                         15,82 m (51ft 10in)

Bredd:                          4,67 m (15ft 3in)

Motorer:                       Volvo Penta IPS700, 2×550 hk

Bränsle:                       1400 liter (370 US gal)

Vatten:                         540 liter (142 US gal)

Passagerare:              12

Info:                              www.cranchi.it