26 april, 2016

Seglare på genrep inför OS i Rio

Med mindre än fyra månader kvar till OS-seglingarna i Rio samlas nu samtliga tio OS-klasser för ett sista genrep när franska Hyères arrangerar världscupseglingar 27 april-1 maj. De 40 bästa seglarna i världen i respektive klass är på plats för att skaffa självförtroende och sätta sig i respekt inför OS. För svensk segling blir det sista chansen att få med ytterligare en besättning till Rio. Flera svenska besättningar är på plats och jagar OS-platsen i 49er klassen.

47 Trofeo Princesa Sofia IBEROSTAR, bay of Palma, Mallorca, Spain, takes place from 25th March to 2nd April 2016. Qualifier event for the Rio 2016 Olympic Games. Almost 800 boats and over 1.000 sailors from to 65 nations ©Pedro Martinez/Sailing Energy/Trofeo Sofia
47 Trofeo Princesa Sofia IBEROSTAR, bay of Palma, Mallorca, Spain, takes
place from 25th March to 2nd April 2016. 

Carl P Sylvan/ Marcus Anjemark blev tolva på VM i februari och 14:e båt på EM i Barcelona i april och har därmed de bästa resultaten bland svenska 49er besättningarna. Men Sveriges Olympiska Kommitté har ett grundkriterium som säger att man ska uppnått resultat och visat sådan form att man kan konkurrera bland de åtta främsta på OS vilket inte någon av besättningarna uppnått ännu.

– SOK vill ha en hög och jämn nivå på OS-truppen. Och för att skapa rättvisa i kraven mellan sporterna, har man samma kriterier för alla idrotter. Vi tycker att det är bra med höga krav och vi gillar utmaningen. Vi kommer att göra en samlad bedömning på resultaten på de uttagningsgrundande tävlingarna VM, EM och världscupen i Hyères, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Två andra svenska besättningar med Victor Bergström/Niclas Düring och Fritiof Hedström/Victor Västernäs är också på plats i Hyères. Inte heller de har gett upp drömmen om en OS-biljett, men behöver ett riktigt toppresultat för att komma ifråga.

– Det här är sista chansen för 49er att kvalificera sig. Carl och Marcus har ett försprång över de andra killarna men de har inte klarat kriterierna ännu, även om de kommer närmare och närmare, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Just nu är fem svenska besättningar OS-klara. Det är Lisa Ericson/Hanna Klinga i 49erFX, Josefin Olsson i Laser Radial, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470, Max Salminen i Finnjolle och Jesper Stålheim i Laser Standard.

Utöver dessa är även Julia Gross/Cecilia Jonsson i 49erFX, Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar i 470, Ida Svensson/Rasmus Rosengren i Nacra17, och Adam Holm i RS:X på plats i Hyères. De har dock ingen chans att ta sig till OS i år, men de är alla stora framtidshopp.

Efter Hyères kommer många av OS-seglarna hem för att segla GKSS Olympic Class Regatta 6-8 maj. Sedan väntar två träningsperioder i Rio och många kommer också att segla Världscuptävlingar i Weymouth i slutet på juni.

 

Bildtext: 49er-seglarna Carl P Sylvan/Marcus Anjemark jagar OS-plats i franska Hyères. Fotograf: Pedro Martinez.