19 maj, 2016

Årets Allsvenskan Segling får interaktiva webbsändningar

Förra årets framgångsrika första upplaga av Allsvenskan Segling följs nu upp av en ny säsong där ny digital teknik blir allt viktigare. I år kommer ett antal nyheter att med digitaliseringens hjälp göra tävlingarna ännu mer engagerande och underhållande för både publik och tävlande. Under säsongen 2016 kommer ny teknik att börja införas som gör att deltävlingarna kan bli mer interaktiva, uppdateras i realtid och ge betydligt mer information än de resultatlistor som tidigare använts.

ahzyz95bq4mxippijyb2

Målet är att nå ut till en ännu större publik och göra det möjligt att enkelt följa de spännande momenten till sjöss. Den digitala tekniken skapar nya möjligheter att bearbeta mycket stora datamängder vilket på lite sikt kommer att göra relevant information mer tillgänglig för fler. Dessutom vill man göra det smidigare för media och kommentatorer att följa tävlingarna med hjälp av visualiserad realtidsinformation och analyser.

Den nya satsningen på Allsvenskan Segling görs tillsammans med samarbetspartnern och sponsorn SAP. Med hjälp av en specialanpassad programvara – SAP Sports Analytics – kan man nu få fram allt från enklare digital information med grafik och tabeller till mer avancerade lösningar där grafiken visas tillsammans med rörliga tävlingsbilder och olika kameraplaceringar. Den sistnämnda lösningen kommer Svenska Seglarförbundet att börja använda under årets Allsvenska.

– När våra seglingsexperter i soffan och kommentatorer på plats får allt större tillgång till denna information, då kommer också intresset för segling att öka ännu mer i Sverige, säger Stefan Rahm, förbundsdirektör och sportchef på Svenska Seglarförbundet.

– Med hjälp av ny teknik och en ökad digitalisering har segling alla förutsättningar att både nå en bredare publik och samtidigt erbjuda medverkande och de som redan följer sporten betydligt mer detaljrik information. Att SAP nu bidrar till att göra en komplex, tävlingsinriktad och ibland svårtillgänglig sport som segling mer engagerande och underhållande är ett tydligt exempel på hur innovativ teknologi kan föra utvecklingen framåt. Nu ser vi fram emot att följa upp förra årets samarbete med fler nyheter och lösningar som gör Allsvenskan till en fortsatt framgång, säger Chris Berry på SAP i Sverige.

Följer upp framgångsrik premiärsäsong
Redan under premiärsäsongen 2015 uppmätte Allsvenskan goda resultat sett till antal interaktioner på webben. I en jämförelse med andra europeiska seglingsligor kom Sverige på en god andraplats efter Tyskland. Totalt uppmättes 60 miljoner interaktioner på webben för Allsvenskan Segling. Med fler funktioner och möjligheter att ta del av tävlingarna förväntas den siffran öka ytterligare under säsongen 2016. Motsvarande ligor i Danmark och Norge uppmätte under förra årets säsong 55 respektive 20 miljoner interaktioner.

– Det som överraskat mig mest är nog hur tydligt och enkelt allt blir – trots att tekniken bakom är så komplicerad. Man behöver ingen manual utan förstår direkt. Det är bra eftersom vi också vänder oss till vanligt folk utan stora förkunskaper, säger Stefan Rahm.

Exempel på hur digital teknik används i Allsvenskan Segling 2016:

– Jämförande statistik mellan olika lag och båtar visar hastighet mot nästa märke och hur många manövrar medverkande gör på banan. Vilket lag seglar kortaste vägen?

– Seglarna kan gå ner på detaljnivå i analyserna av sina egna delseglingar. Varför gjorde vi ett dåligt resultat i den här seglingen? Hur skiljde sig vårt vägval mot den vinnande båten?

– Systemet ger med hjälp av GPS-sändare och grafik ett tydligt fågelperspektiv. Det gör det betydligt enklare att få en snabb överblick, särskilt för den som inte har stora förkunskaper om segling.

Under säsongen 2016 kommer fyra deltävlingar att anordnas och sändas via webben:

20 – 22 maj i Motala (premiär)
10 – 12 juni på Ekerö, Stockholm
12 – 14 augusti i Malmö
2 – 4 september i Långedrag, Göteborg

Dessutom sänds två andra tävlingar:7 – 9 okt, Båstad, BBSS Kval till 2017
15-16 okt, Båstad, Mästarnas Mästare

Inspiration från andra sporter
Svensk segling vill komma ännu närmare större publiksporter som längdskidor och utförsåkning. Med hjälp av den nya tekniken från SAP kan man nu i direktsändning visa mellantider och annan tävlingsinformation som tidigare bara var möjligt i större produktioner.

– Det kommer att bli en mycket spännande seglingssäsong 2016. Vi har tidigare använt oss av enklare resultatlistor men under den här säsongen inför vi en mer interaktiv liveuppdatering som kommer att uppskattas av alla seglingsintresserade, säger Stefan Rahm.

Så här fungerar SAP Sailing Analytics
Segelbåtarna utrustas med sensorer som tillsammans med GPS-data och andra utplacerade mätinstrument ger seglarna värdefull information om t.ex. placering, genomsnittshastighet, tillryggalagd distans, och vunnen eller förlorad tid per delsegling. All information analyseras och visualiseras direkt och gör att seglarna kan finslipa sin strategi och sitt teamarbete inför nästa delsegling. Samtidigt används informationen för att göra sporten mer levande för fans, åskådare, media och kommentatorer. Alla kan följa de annars osynliga händelserna ute på havet via översikter i realtid, 3D-visualiseringar och statistik – både på mobilen och på skärmar.

Om Svenska Seglarförbundet och Allsvenskan
Svenska Seglarförbundet är ett av 70 specialidrottsförbund som är anslutna till Svenska Riksidrottsförbundet (RF) och ett av 35 olympiska specialförbund i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Svenska Seglarförbundet har cirka 115 000 medlemmar fördelade på 375 klubbar, 17 distrikt och 80 klassförbund.