1 juni, 2016

SBU i samarbete mot båtmotorstölder

Färsk statistik från Polisen visar att antalet anmälda båtmotorstölder mellan 1 januari och 9 april 2016 ökade till 359 st. från 268 st. 2015. Utvecklingen har lett till att SBU centralt gör en kraftansträngning gällande det brotts- och skadeförebyggande arbetet och under kommande båtsäsong kommer en rad aktiviteter att presenteras.

En av dessa är sjösättningen av SBU/Coboats, ett samarbete med Grannkompaniet AB. SBU, som har fått en egen version av Coboats, kommer att kunna skicka ut viktiga händelser, nyheter med mera till sina medlemmar.

– Vi vill hjälpa våra medlemsklubbar med det skadeförebyggande arbetet och där tror jag att Coboats kan få en viktig roll. Jag ser Coboats som en saknad pusselbit när det gäller båtklubbskommunikation. Nu kan båtägarna själva snabbt och enkelt hjälpa varandra vilket kan vara avgörande för att förhindra brott och skador i tid, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på SBU.

– Det finns ett stort behov av nya tekniska lösningar för att effektivisera båtklubbskommunikation och båtsamverkan. Svenska Båtunionen har sedan start varit med och utvecklat vår plattform och blir en viktig partner till oss då de är Sveriges största båtorganisation, säger Alexis Nicou, vd för Grannkompaniet AB.

Coboats är Sveriges enda skräddarsydda plattform för båtsamverkan och båtklubbskommunikation och är framtaget i samråd med SBU, båtägare, båtklubbsledningar, försäkringsbolag, polisen med flera.

 • Kommunicera internt i olika grupper utan e-postadresser och telefonnummer, tex styrelsen, västra och östra bryggan, piren etc.
 • Sortera gruppmedlemmarna efter namn eller båtplats
 • Hamnledningen kan redigera båtägarnas tilldelade båtplatser direkt i systemet
 • Användarna kan skicka ett meddelande till en, flera eller alla gruppmedlemmar
 • Få rapporter och rapportera om en misstänkt händelse, stöld, inbrott, skadegörelse, naturskada etc.
 • Enkelt för alla båtägare att kontakta varandra i Coboats eller per telefon
 • Stulna och efterlysta objekt uppdateras i realtid från Larmtjänst AB
 • Polisen och kustbevakningen kan skicka varningar och göra efterlysningar i realtid
 • Akutmeddelanden (Brott pågår, Brand, Man över bord, Sjuk)
 • Smarta kalenderfunktioner
 • Funktion för egenskapade checklistor
 • Fungerar på PC/Mac, appar till Android och iOS

Coboats hög

Info: www.coboats.se/sbu