7 juni, 2016

Världens minsta uppblåsbara lättviktsbåt

När uppfinnarna bakom Trekkayak berättade om sin idé att tillverka en uppblåsbar lättviktsbåt som skulle rymmas i en ryggsäck blev intresset enormt på internet. En uppblåsbar lättviktsbåt skulle ge friluftsmänniskor en frihet de aldrig haft förut.

Som fiskare, jägare, vandrare eller friluftsmänniska har nog de flesta någon gång hamnat i en situation där de önskat att de hade haft en båt i ryggsäcken. Och med svenska revolutionerande Trekkayak så är det faktiskt möjligt. Redan innan lansering har produkten blivit omskriven internationellt, bland annat av ledande prylsajten gizmag.com.

Trekkayak finns i två storlekar – 3 meter respektive 4,2 meter – som med god säkerhet kan lasta 300 respektive 500 kg. Det är med god marginal tillräckligt för två personer med packning. Förvaringspåsen som är stor som en tältpåse används också för att enkelt blåsa upp båtens båda skrov på bara ett par minuter.

Produkten som utvecklats i Lappland tillverkas av högkvalitetsmaterial för att göra den både tålig och säker. De uppblåsbara blåsorna består av ett yttre hölje av det extremt tåliga materialet Cordura 500, de inre blåsorna består av HF-svetsad polyuretan. Resultatet är en tålig katamaran med mycket god lyftkraft och stabilitet som fungerar lika bra på den stillsamma fisketuren i fjällsjön som på en vindlande forsfärd. Båten kan även bära motor, och alla delar är dessutom utbytbara för att säkerställa många års livslängd.

Skaparna av Trekkayak är själva friluftsmänniskor. De hade testat andra uppblåsbara båtar som kan bäras i ryggsäcken men var inte helt nöjda med dem. De bestämde sig därför för att försöka göra något bättre själva. Två år senare är nu Trekkayak färdig för leverans.

Inledningsvis kommer Trekkayak att säljas i fiske- och friluftsbutiker i Sverige och på Internet via en egen webbplats. Internationell lansering kommer att ske steg för steg.