22 juni, 2016

Mange Olsson-stipendiater tränade med mästaren

I fjol fick de unga kappseglingstalangerna Lovisa Karlsson och Emil Järudd varsitt stipendium ur Mange Olssons Minnesfond. Förutom en summa pengar så ingick ett besök hos den fyrfaldige olympiske mästaren Ben Ainslie i Portsmouth – ett besök som de nyligen genomfört och som blev ett minne för livet.

 

Ben Ainslie Racing är en av utmanarna i America´s Cup 2017 och på hans anläggning är förberedelserna sedan länge i full gång. Absolut inget lämnas åt slumpen när det handlar om förberedelser och träning för att vinna hem världens äldsta idrottstrofé till England.

Det var i fjol, när Sir Ben Ainslie mottog Mange Olsson Priset vid en ceremoni i Göteborg, som han passade på att bjuda in Lovisa och Emil till ett besök på den storslagna basen som ligger vid Portsmouths gamla fina fiskehamn.

I den nybyggda, flera våningar höga, byggnaden finns allt samlat som behövs för att göra en världsklassatsning på America´s Cup. Här arbetar ett hundratal experter inom en mängd olika områden – alltifrån seglare till designers och marknadsförare.

– Mitt mest bestående intryck från besöket var att det var väldigt mäktigt. Hela basen var verkligen imponerande och det var kul att se hur den formen av segling fungerar, vilket är väldigt stor skillnad från det jag håller på med. Det var spännande att se hur teamet är uppbyggt och allt arbete runt omkring, säger Lovisa Karlsson.

Under besöket fick Lovisa och Emil bland annat vara med på ett stenhårt cirkelträningspass med några ur besättningen, i deras egna gym. Emil som äter extra stora portioner för att gå upp i vikt körde så hårt att han blev den yngsta som spydde upp lunchen på BAR gymmet, (men inte den första). Vilket han skrattade gott åt med alla i efterhand.

– Stort tack till Ben och hans teamkollegor som tog väldigt väl hand om oss. De har fin team spirit, stor öppenhet och högt i tak. Trots att de är mitt uppe i intensiva förberedelser tog de sig tid att ta hand om Emil och Lovisa, och delade frikostigt med sig av tips och erfarenheter. Land Rover BAR är ett föredöme på många sätt inte minst avseende viljan att inspirera barn och ungdomar inom seglingssporten, säger Richard Brisius från Mange Olsson Minnesfond.

Men när det blev dags att segla med den 45 fots stora foilande katamaranen fanns ingen vind. Det som såg ut att bli en snopen avslutning ändrades dock snabbt genom att flygresan hem sköts upp en dag och Emil och Lovisa fick äntliga prova på hur det är att segla – och foila – med en America´s Cup båt.

– Det var grymt kul att få se hur de jobbar i sitt team.  De gjorde inget annorlunda, de gjorde bara allt det vanliga extremt bra.  Och det var väldigt annorlunda att segla med vingsegel. Man fick inte särskilt mycket av den respons man är van vid, säger Emil Järudd.

Besöket som genomfördes i samarbete med Ben Ainslie Racing är en del i Mange Olssons Minnesfonds arbete för att stötta och motivera unga lovande svenska seglare.

 

 

Foto: Harry KH/LandRoverBAR

 

Info: www.mangeolssonsminnesfond.se