27 juni, 2016

Ekonomisk långfärdsbåt helt i aluminium

Trenden med motorbåtar har på allvar nått även Nederländerna, där de flesta båtar har byggts i stål. Nya Jetten Beach 45 får världspremiär i Cannes.

 

The Beach är en helt ny serie från kvalitetsvarvet Jetten. Serien omfattar flera modeller från 45 till 85 fot. I september kommer den första båten i serien att testköras och visas under Europas viktigaste flytande båtmässa, Yachting Festival de Cannes.

– Vi är glada att kunna presentera den första båten i Beach-serien, säger Petra Jetten, chef för marknadsföring och PR på Jettenvarvet.

– The Beach-serien skapades genom ett samarbete mellan en expertgrupp med bland andra Cor D Rover Design (som ansvarar för både interiör och exteriör design) och Van Oossanen skeppsbyggnadsingenjörer.

Skrovet är av typ Fast deplacement Hull Form patent (FDHD). Nästan alla funktioner som används i den nya båten har sina rötter i superyachtindustrin, där Nederländerna är i världstoppen.

Beach 45 byggs helt i aluminium. Den är utrustad med Volvo Penta D4-motorer på 180–300 hk vardera beroende på kundens önskemål. Skrovet är designat med FDHF layout, vilket redan är ganska vanligt bland superyachts. Denna konstruktion ger inte bara en mycket ekonomisk marschfart (1700 rpm och 5 knop) med låg bränsleförbrukning utan även en bekväm gång i sjön. Toppfarten är 20 knop.

En av förutsättningarna för FDHF är en bra viktfördelning i hela båten. Varje del vägs innan den monteras.

Båten finns i två versioner med två eller tre hytter, med pentry antingen i salongen eller ”en våning ned”. Beach 45 är försedd med stora fönsterytor med dubbelglas, vilket skapar en känsla av rymd. Dörrar och fönster mellan salong och akterdäck kan flyttas undan helt för att öppna upp båten.

Jettenvarvet i Sneek i Nederländerna grundades 1997 och har hittills byggt över 200 båtar.

The Beach-serien kostar från 695 000 Euro ex moms.

 

 

Tekniska fakta

Längd:                              13,55 m

Bredd:                               4,5 m

Djupgång:                        0,89 m

Bränsletank:                    920 liter

Vattentank:                      740 liter

Hålltank:                           250 liter

Motorer:                            2xVP D4

Info: www.jettenshipyard.com