Team Anna Östling upp i topp i WIM Series

2014 års världsmästarinna Anna Östling från Göteborg vann årets första tävling i damernas världsomspännande matchracing-serie, WIM Series. I Helsinki Women’s Match slog hon fransyskan Pauline Courtois med 2 – 0 i finalen, efter att först ha besegrat danska världsettan Camilla Ulrikkeholm Klinkby med 3 – 1 i semifinalen.

VM
– Vi hade sånt flyt idag, det kändes som om ingen kunde komma åt oss. Vi har skruvat upp lite varje dag, för vi vet att den som har bästa dagen på slutet vinner, strålar Anna och hyllar besättningen Malin Källström, Marie Berg och Annika Carlunger.

Finaldagen i Helsinki Women’s Match inleddes med semifinalerna, som seglades i mestadels svaga vindar på vattnen öster om Ärtholmen nära centrala Helsingfors. Holländskan Renée Groeneveld hade vunnit round-robin och fick därför välja motståndare i semin; Pauline Courtois. Ett val hon fick ångra när fransyskan senare besegrade henne med 3 – 2.

I den andra semifinalen ställdes Anna Östling mot sparringpartnern Camilla Ulrikkeholm Klinkby från Danmark. Bortsett från en lite sämre start i den tredje matchen gjorde Östling & Co en klockren insats, och tog sig till final med 3 – 1 i matcher mot danskan.

I den svaga vinden tvingades tävlingsledningen korta finalomgången till ”först till två segrar” istället för ”först till tre segrar” som det egentligen skulle ha varit. Kort därefter fyllde vinden på något och såg till att finalen kunde genomföras i fortfarande svaga men ändå rättvisa vindar.

Team Anna tog kommandot redan i startduellerna, och kontrollerade fransyskan så att hon inte fick något utrymme. I det andra finalracet tvingades Courtois till och med över startlinjen för tidigt, och när hon väl hade startat om var svenskorna redan långt ut på första kryssen. De drygade sedan ut ledningen ända in i mål, och kunde säkra segern i Helsinki Women’s Match och ledningen i 2016 års Women’s International Match Racing Series:
– En helt otrolig känsla! Allt föll på plats och vi hade perfekt flyt i båten, med superbra snack ombord, tycker Anna.

Renée Groeneveld säkrade en pallplats genom att slå Camilla Ulrikkeholm Klinkby 2 – 0 i petit final. Nästa tävling i 2016 WIM Series är Lysekil Women’s Match den 8 – 13 augusti, som Ulrikkeholm Klinkby har vunnit inte mindre än fem år i rad.

Resultat i finalen av Helsinki Women’s Match, den första tävlingen i WIM Series 2016:
Anna Östling, SWE – Pauline Courtois, FRA, 2 – 0

Resultat i petit final:
Renée Groeneveld, NED – Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 2 – 0

Semifinalresultat:
Renée Groeneveld, NED – Pauline Courtois, FRA, 2 – 3
Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN – Anna Östling, SWE, 1 – 3

Slutresultat i Helsinki Women’s Match, och ställning i WIM Series efter första tävlingen av fem (skeppare, nationalitet, WIM Series poäng):
1. Anna Östling, SWE, 25
2. Pauline Courtois, FRA, 22
3. Renée Groeneveld, NED, 20
4. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 18
5. Caroline Sylvan, SWE, 16
6. Marinella Laaksonen, FIN, 14
7. Rikst Dijkstra, NED, 12
8. Antonia Degerlund, FIN, 10
9. Susanna Kukkonen FIN, 8
10. Diana Kissane, IRL, 7
11. Sanna Häger, SWE, 6
12. Sanna Mattsson, SWE, 5

 

Bilden: Annika Carlunger, Malin Källström, Anna Östling och Marie Berg i svenska Team Anna vann Helsinki Women’s Match, och leder nu WIM Series 2016. Photo: Niklas Axhede/WIM Series.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*