6 juli, 2016

Rekordsnabbt ÅF Offshore Race avgjort

Det blev en favorit i repris när Jimmy Hellberg och hans PAC-MAN vann den breda SRS-klassen i ÅF Offshore Race (f.d. Gotland Runt) för andra året i rad. I mästerskapsklassen kom Jacob Wallenberg till start med en för honom helt ny båt. Men besättning har gjort en stark segling och tog totalsegern i ORCi.

 

För Jimmy var segern lite mer oväntad än i fjol då han seglade med full besättning. I år valde han att ställa upp i ”double handed” vilket innebär att man bara är två personer ombord. Det gör Jimmy och Joakim Rodebäcks bedrift, att vinna totalen i SRS två år i rad, än mer unik. Aldrig tidigare har en tvåmannabesättning tagit totalsegern runt Gotland.

 

– Vi känner båten och dess hemligheter utan och innan. Vi kom fort loss i starten och hade sedan fri vind genom hela skärgården. Det gjorde att vi kunde planera alla segelbyten hela vägen ut. Sedan har vi haft mycket tur med vridningarna. Nästa gång kan det bli tvärtom. Det är det som gör seglingen så speciell, säger Jimmy.

 

Den klassiska kappseglingen runt Gotland har sällan gått så snabbt. Vindarna har varit oerhört gynnsamma och friska vilket har gjort att båtarna blåst runt Gotland på rekordtid.

 

Jacob Wallenberg hade lämnat sin vackra träbåt Regina hemma och satsade istället på den moderna Club Swan 42:an Regina 2.0 i årets race runt Gotland. Båten har fem år på nacken och köptes av Jacob i år. Hon har gått genom fältet som en kniv genom varmt smör.

 

– Starten i stan med alla människor var fantastisk. Vi hade jordens flyt och kom loss direkt medan våra konkurrenter delvis fastnade under land. Sedan har vi en väldigt fin resa längs Gotlands ostkust där vi fick några skift till vår fördel under kryssen vilket gav enorm utdelning. Vilken propagandasegling, säger Jacob.

 

Jacob säger att det varit underbara dagar till havs och berättar att besättningen satsat hårt och tränat varje isfri vecka under året vilket betalat sig.

 

– Manövrera kan vi sedan tidigare, men sedan ska man segla också. Vi är otroligt nöjda att vi får en riktig framgång första gången vi är med i en sådan här stor kappsegling, säger en nöjd skeppare.

 

Fotograf: Oskar Kihlborg (bild 1 o 4) / Linnea Hedberg (bild 2 o 3).

 

Info: www.ksss.se