8 augusti, 2016

Lysekil Women’s Match startar – Camilla Ulrikkeholm kan ta sjätte raka segern

Med inte mindre än fem triumfer i rad i Lysekil Women’s Match, får danska världsettan och titelförsvararen Camilla Ulrikkeholm Klinkby bära favorittrycket när årets tävling startar tisdag 8 augusti. Stephanie Roble, USA, som tog hem hela WIM Series i fjol, är också en aspirant på segern.

– Vi brukar inte sätta resultatmål, utan pratar hellre om samarbete och energinivå i besättningen. Men det är klart att vi ska vinna i år, säger Anna Östling.

 

Namnet Camilla Ulrikkeholm Klinkby har blivit näst intill synonymt med Lysekil Women’s Match. Sedan 2011 har hon abonnerat på förstaplatsen, och seglat hem en halv miljon kronor i prispengar. Hon deltog för första gången 2006, och slutade då på sjätte plats. De tre följande årens placeringar var lika blygsamma; elfte plats, sjua och sexa. Men 2011 lossnade det ordentligt för danskan, som triumferade med en finalseger över australiensiskan Nicole Souter. 2012 fick det unga schweiziska stjärnskottet Alexa Bezel vika sig i finalen, och året därpå besegrades rutinerade Lucy Macgregor från Storbritannien. 2014 svarade hemmahoppet Anna Östling för finalmotståndet, och Camilla ser tillbaka på de finalseglingarna som något av det tuffaste hon upplevt på en matchracingarena:

– Vi fick fajtas som galna mot Anna. Hon körde oss långt förbi mållinjen i den sista matchen, i ett desperat försök att kvitta bort ett straff och sedan ta sig först i mål, minns Ulrikkeholm Klinkby, som i fjol finalslog Stephanie Roble för den femte raka Lysekilssegern.

 

Men vägen till en finalplats i Lysekil Women’s Match är varken enkel eller självklar. Tävlingsveckan inleds normalt under måndagen med att besättningarna får lära känna båtarna närmare, men i år blåste den chansen bort när vindar med stormstyrka drog in över Lysekil:

– De här båtarna har vi seglat hemma i Skovshoved i tolv år, så för oss betyder det inte så mycket att missa måndagens träningspass, konstaterar Camilla Ulrikkeholm Klinkby, och får visst medhåll av Stephanie Roble.

– Vi har seglat DS 37 tillräckligt för att kunna ta upp tråden där vi slutade i fjol, men i år ska vi nå hela vägen. Jag känner stort förtroende för min besättning, den är mitt hemliga vapen, skrattar amerikanskan.

 

Tisdag till torsdag ägnas åt att alla besättningarna möter varandra två gånger i en så kallad dubbel round-robin, innan det är dags för kvartsfinaler med de åtta bästa, följda av semifinaler och lördagens avslutande final. Det är alltså många matcher som måste avgöras innan segraren kan koras…

 

Skeppare i Lysekil Women’s Match 2016 (skeppare, nationalitet, världsranking 13 juli):

Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 1

Anna Östling, SWE, 2

Caroline Sylvan, SWE, 4

Pauline Courtois, FRA, 5

Stephanie Roble, USA, 6

Marinella Laaksonen, FIN, 7

Sanna Häger, SWE, 15

Lotte Meldgaard, DEN, 16

Alexa Bezel, SUI, 22

Johanna Bergqvist, SWE, 30

 

Ställning i WIM Series 2016 inför Lysekil Women’s Match (skeppare, nationalitet, WIM Series poäng):

1. Anna Östling, SWE, 25

2. Pauline Courtois, FRA, 22

3. Renée Groeneveld, NED, 20

4. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 18

5. Caroline Sylvan, SWE, 16

6. Marinella Laaksonen, FIN, 14

7. Rikst Dijkstra, NED, 12

8. Antonia Degerlund, FIN, 10

9. Susanna Kukkonen FIN, 8

10. Diana Kissane, IRL, 7

11. Sanna Häger, SWE, 6

12. Sanna Mattsson, SWE, 5

 

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

 

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Foto: Dan Ljungsvik.

LMW2015-1598