19 augusti, 2016

Azimut satsar på kraftfull weekend cruiser

Italienska lyxbåtsvarvet Azimut presenterar sin första weekend cruiser på årets Fort Lauderdale båtmässa i höst. Båten – Verve 40 –  är försedd med tre rejäla utombordsmotorer.

Azimuts första försök att bygga en lite mindre båt än de stora yachter vi är vana vid att se från detta förnäma varv blir en 40 fots (12,97 m) weekend cruiser, som alltså är drygt 43 fot.

Verve 40 får sin världspremiär vid höstens Fort Lauderdale International Boat Show, vilket markerar hur viktig den här båttypen är för den stora amerikanska marknaden. Hon har ett snabbt och planande skrov med 3×350 hk Mercury Verado. Det ska räcka för att ge henne en marschfart på 37 knop och en toppfart på hela 45 knop.

Därmed visar Azimut, som är en del av Benetti Group, att även ett traditionsrikt varv som är vant att bygga båtar i yppersta lyxklass kan gå ifrån det traditionella konceptet med dieselmotorer och hänga på utombordare. Under däck känns dock varvets hantverk igen med en inredning i valnöt och stora utrymmen. Här finns bland annat ägarkabin, dinette som kan konverteras till en queen size-bädd och ett pentry.

Mer specifikationer än så – utöver måttuppgifter – är inte officiella än.

 

Tekniska fakta:

Längd:         12,97 m

Bredd:          3,84 m

Djup:            0,97 m

Vikt:              11,9 ton

Motorer:       3×350 hk (220 kW) Mercury Verado

Toppfart:      45 knop

Marschfart:  37 knop

Kojer:            2+2

Design:        Neo Design & Azimut Yachts

Info:              www.azimutyachts.com

 

På den stora båtmässan i Cannes i början av september – Cannes Yachting Festival 2016 – ställer Azimut ut hela 17 båtar. Bland annat Azimut 66 Fly Liana, Azimut Atlantis 34 och Azimut Grande 95RPH.