Svenska medaljfavoriter vid första Kona U23VM

På fredag inleds det första U23-världsmästerskapet i Kona One-klassen i Malmö. Sverige mönstrar ett starkt lag. Till de främsta svenska medaljhoppen hör syskonen Adam och Andrea Holm, båda KSSS, som haft stora framgångar på seniornivå i Kona One.

Adam Holm (22 år) har de senaste åren varit helt fokuserad på att erövra en plats i RS:X till Rio-OS. Han lyckades också erövra en nationsplats. Sedan tidigare har han vunnit både VM och EM på seniornivå i Kona One.

Hans yngre syster Andrea Holm har under de senaste åren fått vänja sig vid att kallas supertalang efter de senaste årens starka resultat, både nationellt och internationellt, bland annat ett EM-silver 2014 på seniornivå.

– Det är bara pallen som gäller på detta U23VM. Jag känner pressen men är ändå laddad. Jag har känt mig sjukt snabb i år och träningen har gått bra. Samtidigt vet jag att konkurrensen kommer att bli hård med många RS:X-seglare i startfältet, säger Andrea.

Hon menar själv att hennes bästa förhållanden är ”railing-vindar”, dvs. 5-6 m/s när brädan seglas på högkant. Samtidigt har hon jobbat hårt med hårdvindseglingen och tagit stora steg framåt där.
Yngste svensk i mästerskapet är Elias Vitell, 15 år, också från KSSS. Han vann brons vid junior-SM i Kona One förra sommaren.

– Det känns riktigt kul att åka till U23VM. Jag är tränat hårt hela säsongen. Jag hoppas på skiftiga förhållanden eftersom vi hållit till mest på Baggensfjärden där vindarna alltid är luriga, berättar Elias.

Kona One är en av världens snabbast växande vindsurfingklasser. Killar och tjejer seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Det som också gör klassen speciell är att pumpning inte är tillåten.
För första gången avgörs nu ett U23-världsmästerskap. Totalt ställer 49 seglare upp och bland de internationella favoriterna finns Sam Sills från Storbritannien som vunnit ISAF World Youth två gånger i Bic-klassen.
– Vi hälsar alla seglare välkomna till Malmö. Vår ambition är att erbjuda ett event i toppklass för både deltagare och åskådare. Prognosen ser också mycket lovande ut för helgen, säger tävlingsledaren Björn Holm.

Adam Holm

Resultat:
VM-sajten: http://class.konaone.com/emb/event.aspx?id=1420&title=first-u23-kona-world-championchips-2016
Facebook: Kona One och Kona Windsurfing

Foton:
Andrea Holm (artikelbild). Foto: Magi Foster.
Adam Holm. Foto: Charles Dasher.

Kontakt
Björn Holm, tävlingsledare
070-885 65 89

Daniel Nordlund
press@konaone.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*