10 september, 2016

Ian Williams överlägsen i M32 Scandinavian Series Stockholm

Ian Williams och hans Team GAC Pindar vann deltävlingen av M32 Scandinavian Series i Stockholm och säkrade därmed seriesegern. Hans Wallén och Nicklas Dackhammar lyckades inte rå på storfavoriten.

Finalen av M32 Scandinavian Series i Stockholm lockade en stor publik till den soldränkta arenan på Riddarfjärden mitt i Stockholm. Med stabil bris från väst blev banan mer lättseglad än den varit hittills i regattan.

 

Allt ställdes på sin spets i de sista två finalseglingarna där dubbla poäng stod på spel. Inför dem hade Williams och Team GAC Pindar skaffat sig en trygg ledning men det definitiva avgörandet kom i det näst sista racet där de seglade upp sig från sjätte till andra plats. Essiq Racing tog visserligen segern men Williams hade skaffat tillräckligt med avstånd i tabellen för att vinna regattan i Stockholm och totalsegern i M32 Scandinavian Series 2016.
– Vi har haft bra fart och manövrar hela regattan och laget har jobbat hårt för att vinna, säger Ian Williams. Vi kunde inte varit gladare för det här resultatet och jag är väldigt nöjd med att vi lyckades hålla uppe intensiteten och säkra segern.
– Det har varit en fantastisk dag med mycket åskådare och det är sällsynt att man kommer så nära alla fans som vi gör här i Stockholm. Det händer mycket med M32-segling runtom i världen och det är en härlig tid att vara aktiv i den här delen av sporten.

 

Göteborgaren Hans Wallén Racing startade dagen i samma fina form som igår och vann det första racet för dagen överlägset. Williams vann den andra seglingen där Wallén gick vinnande ur kampen om andraplatsen mot svenska Essiq Racing och Flux Team. Wallén slutade trea i det sista finalracet och det räckte för att ta andraplatsen i helgens regatta.
– Vi är nöjda med att komma tvåa bakom Williams med tanke på att det är första gången vi seglar med den här konstellationen ombord, säger Hans Wallén. I den här skiftande vinden har det funkat väldigt bra ombord med vår nya taktiker Keith Swinton.

 

Essiq Racing och deras skipper Nicklas Dackhammar, som hade en chans att utmana Ian Williams om seriesegern inför regattan i Stockholm, har presterat ojämnt i helgen. Stundtals har de imponerat med perfekta starter och tagit trygga segrar men de har också gjort enkla misstag. Idag fick de inledningsvis inte fart i båten. I race fyra fick de seglingen att stämma när de passerade både Typhoon X och Artemis Youth Racing på den sista undanvinden met lovande unga svenska laget kunde aldrig på alvar utmana Williams i tabellen.
– Det har varit en tuff dag för oss och även om vinden var mer stabil än igår var det svårt att läsa alla vindbyar på rätt sätt. Killarna ombord kämpade hårt och vi är nöjda med vår andraplats i serien, Nicklas Dackhammar.
– Williams har seglat otroligt bra i de senaste tävlingarna. Nu är vi hungriga på att få en ny chans att vinna serien nästa år.

 

Resultat M32 Scandinavian Series Stockholm 2016

 1. Ian Williams (GBR), Team GAC Pindar – 62 p
  2. Hans Wallén (SWE), Wallén Racing – 70 p
  3. Nicklas Dackhammar (SWE), Essiq Racing – 78 p
 2. Måns Holmberg (SWE), Typhoon X Racing – 93 p
  5. Nicolai Sehested (DEN), Trefor Racing – 98 p
  6. Rasmus Rosengren (SWE), Artemis Youth Racing – 107 p
  7. Johnie Berntsson (SWE), Flux Team – 118 p
 3. John Bäck (SWE), Evolveras Racing – 145 p

 

Resultat M32 Scandinavian Series 2016 – www.m32series.com/results/scandinavian-series/

 1. Ian Williams (GBR), Team GAC Pindar – 68 p
  2. Nicklas Dackhammar (SWE), Essiq Racing – 59 p
  3. Måns Holmberg (SWE), Typhoon X Racing – 50 p
 2. Nicolai Sehested (DEN), Trefor Racing – 34 p
 3. Johnie Berntsson (SWE), Flux Team –33 p
  6. Hans Wallén (SWE), Wallén Racing – 27 p
  7. Taylor Canfield (USV), USOne – 23 p
 4. Rasmus Rosengren (SWE), Artemis Youth Racing – 22 p
  9. Jes Gram Jensen (DEN), Trifork – 20 p
  10. Yann Guichard (FRA), Spindrift – 16 p

 Foto: David Holm.