26 september, 2016

VM-guld i matchracing till Anna Östling

Anna Östling med Annie och Linnea Wennergren från GKSS, säkrade på söndagseftermiddagen ett nytt VM-guld i matchracingsegling för damer. På Lake Michigan i USA slog svenskorna den franska skepparen Anne-Claire Le Berre och hennes lag i en rafflande final, som krävde fem mycket spännande matcher för att avgöras.

ao-guld
– Det var tajta race med snabba beslut och det kändes som att vi hade kniven på strupen hela tiden, pustar Anna Östling när hon hoppar iland på bryggan i Sheboygan vid 22-tiden svensk tid på söndagen.

Inte förrän i det sista finalracet fick Östling & Co något slags andrum, när de tvingade den franska båten över startlinjen för tidigt, så att Le Berre tvingades vända och starta om. Den ledningen kunde svenskorna sedan hålla från start till mål, där jublet utbröt ombord så snart mållinjen var passerad:
– Jag är helt sjukt trött, men nu har vi ett VM-guld till, det känns helt galet. Vi har seglat otroligt bra hela tävlingen, och idag vaknade vi och kände oss riktigt starka, kommenterar Anna Östling.

Sitt första VM-guld tog Anna Östling som nybliven mamma 2014 i irländska Cork, och årets medalj är en milstolpe under ett hittills mycket framgångsrikt 2016. Söndagens seger är den tredje raka triumfen i den internationella matchracingserien WIM Series, där svenskorna tidigare har vunnit i både Helsingfors och i Lysekil Women’s Match. Därmed utökar de nu sin ledning i WIM Series, när deltävlingarna i Sydkorea och på Amerikanska Jungfruöarna återstår:
– VM-guldet är ett steg på vägen mot årets stora mål, att vinna hela WIM Series. Vi har hittat ett lugn och ett fokus det här året som jag aldrig varit med om maken till tidigare, så nu har vi bäddat för serievinsten, berättar Anna Östling.

Östling & Co leder nu WIM Series på maximala 75 poäng, med fransyskan Pauline Courtois på 48 poäng på andra plats. Det är samma poäng som Östlings klubbkamrat Caroline Sylvan på bronsplatsen, och därefter följer amerikanskan Stephanie Roble och holländskan Renée Groeneveld, båda på 40 poäng. Fyra deltävlingar av fem räknas i serien, så det ser mycket bra ut för Anna Östling och hennes lag.

Resultat i Buddy Melges Challenge i Sheboygan, USA, den tredje deltävlingen av fem i WIM Series 2016 och även VM i matchracing för damer (rorsman, besättning, land, WIM Series-poäng, prispengar):
1. Anna Östling, Annie Wennergren, Linnea Wennergren, SWE, 25, 2 600 USD
2. Anne-Claire Le Berre, Mathilde Geron, Alice Ponsar, FRA, 22, 1 600 USD
3. Renée Groeneveld, Lobke Berkhout, Mijke Lievens, NED, 20, 1 300 USD
4. Stephanie Roble, Maggie Shea, Janel Zarkowsky, USA, 18, 1 100 USD
5. Caroline Sylvan, Louise Kruuse af Verchou, Frida Langenius, SWE, 16, 1 000 USD
6. Samantha Norman, Carla Holgate, Taylor Holland, NZL, 14, 900 USD
7. Pauline Courtois, Jeanne Courtois, Juliette Le Friec, FRA, 12, 800 USD
8. Nicole Breault, Molly Carapiet, Karen Loutzenheiser, USA, 10, 700 USD
9. Elizabeth Shaw, Madeline Gill, Malin Holmberg, CAN, 8, 0 USD

Resultat i finalen:
Anna Östling, SWE – Anne-Claire Le Berre, FRA, 3 – 2

Resultat i matcher om tredje pris:
Renée Groeneveld, NED – Stephanie Roble, USA, 2 – 1

Semifinalresultat:
Stephanie Roble, USA – Anne-Claire Le Berre, FRA, 1 – 3
Anna Östling, SWE – Renée Groeneveld, NED, 3 – 1

Ställning i WIM Series 2016 efter tre av fem deltävlingar (rorsman, land, WIM Series-poäng):
1. Anna Östling, SWE, 75
2. Pauline Courtois, FRA, 48
3. Caroline Sylvan, SWE, 48
4. Stephanie Roble, USA, 40
5. Renée Groeneveld, NED, 40
6. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 38
7. Anne-Claire Le Berre, FRA, 22
8. Marinella Laaksonen, FIN, 21
9. Lotte Meldgaard, DEN, 18
10. Samantha Norman, NZL, 14
11. Sanna Häger, SWE, 14
12. Alexa Bezel, SUI, 12
13. Rikst Dijkstra, NED, 12
14. Nicole Breault, USA, 10
15. Johanna Bergqvist, SWE, 10
16. Antonia Degerlund, FIN, 10
17. Elizabeth Shaw, CAN, 8
18. Susanna Kukkonen FIN, 8
19. Diana Kissane, IRL, 7
20. Sanna Mattsson, SWE, 5

Nästa deltävling i WIM Series 2016 är Busan Cup Women’s International Match Race i Busan, Sydkorea, den 25 – 29 oktober.

 

Bilden:

VM-guldet är säkrat för Anna Östling och Linnea och Annie Wennergren på Lake Michigan. Vinsten i Sheboygan, USA, betyder också att laget utökar sin ledning i WIM Series när två deltävlingar återstår. Foto: Niklas Axhede/WIM Series.