30 september, 2016

Baltic Yachts bygger spektakulära Arrows 460

Det blir finska Baltic Yachts som tar hand om serieproduktionen av den nya lyxracern från Silver Arrows Marine. Baltic Yachts är kända för sina fina segelbåtar i kolfiber och med den allra yppersta detaljfinishen. Det är troligen en av anledningarna till att de nu ska bygga den spektakulära Arrow 460 – Granturismo Edition1.

Det var vid ett pressmöte på Monaco Yacht Show som de båda företagen på fredagen avslöjade sitt samarbete om den innovativa 14 m långa lyxmotorbåten.

Baltic Yachts kommer därmed inom kort att starta produktionen av den nya Arrow 460 – Granturismo Edition1, designad i samarbete med Mercedes-Benz Style.

Baltic Yachts och Arrow säger att samarbetet lägger grunden för ett helt nytt sätt att bygga motorbåtar i den här storleken. Med tanke på de extremt innovativa och påkostade yachter som det finska varvet har producerat på senare år är förväntningarna på topp. Detsamma gäller samtliga tidigare båtar i serien med Granturismo-inspirerade båtar.

Tidigare har schweiziska Group Carboman SA byggt ett testexemplar av Silver Arrows Marines båt. men nu blir det fråga om serieproduktion och då behövs ett varv med erfarenhet av detta.

– Vi letar alltid efter mer än bara ett båtvarv – vi vill ha en passionerad partner som känner lika mycket för det här projektet som vi gör. I Groupe Carboman har vi hittat en sådan partner och jag är väldigt glad att tillkännage att arbetet med den allra första ARROW460 – Granturismo är på gång vid Genevesjön, sa , säger Silver Arrows Marine Ltd ordförande, Ron Gibbs, vid introduktionen av den allra första båten.

Den nya båten har kallats havets Mercedes-Benz S-Class. Den blir en riktig utmaning att bygga, men så blir också Silver Arrow en riktigt unik båt. Det har skrivits mycket om båten sedan de första planerna lanserades vid Monaco Yacht Show i september 2013, ett år efter att de första ritningarna hade presenterats.

Inspirationen till den nya och helt extrema båten kommer från Mercedes-Benz bilar och är helt inspirerad av proportionerna i gamla klassiska bilar. I interiören används fina material som till exempel nubuckläder, eukalyptusträ i paneler med mera.

– Vi har inte bara utvecklat en ny yacht tillsammans med Mercedes-Benz Style. Vi har också tagit fram ett nytt koncept för att bygga den, med inspiration från bilindustrin som klarar av att leverera utsökt finish på alla nivåer, säger Ron Gibbs.

Den första båten ska enligt planerna presenteras i början av nästa år. Företaget har redan tecknat order för 25 Mkr plus moms för Arrow 460.

Info: www.silverarrowsmarine.com