27 oktober, 2016

Adam Holm en av favoriterna vid Kona-VM

På lördag 29 oktober inleds året Kona-VM i Islamorada, Florida. Med över 100 deltagare från fem kontinenter är detta det största eventet under Konas tioåriga historia. Till de hetaste favoriterna hör 22-årige Adam Holm från KSSS, Stockholm.

Adam Holm har haft en lång säsong som fram till i somras som innebar totalt fokus på OS-satsningen i RS:X. Nu är han tillbaka i Kona One-klassen där han fostrades.

Det är inte första gången som Adam Holm står på startlinjen till ett Kona-VM. Redan som 18-åring vann han guld då mästerskapet avgjordes på Kanarieöarna. Två år senare vann han guld vid EM i Båstad.

”Det känns otroligt kul att vara tillbaka i Kona-kassen. Jag har en väldigt speciell känsla för denna klass där jag fostrats och haft mycket framgång”, säger Adam Holm.

Konkurrensen finns på båda sidor av Atlanten. Han behöver inte gå längre än till sin egen familj för att hitta två tuffa konkurrenter. Pappa Björn har tre VM-guld i bagaget och syster Andrea har nosat på VM-medaljer förut och har också en EM-medalj sedan tidigare.

Prognosen säger att det kommer att blåsa rejält under VM-dagarna, något som passar Adam.

”Jag gillar hårdvind och har utvecklat den delen av min segling väldigt mycket under min OS-satsning mot Rio och mitt mål inför detta mästerskap är att ta en medalj”, säger Adam Holm.

Han menar också att satsningen mot OS i Rio har stärkt honom: ”Jag mötte många motgångar men jag har växt genom dem. Det var min viljestyrka som gjorde att jag blev övertränad och jag inte kunde följa det program som jag hade satt upp”, berättar han vidare.

Totalt deltar 110 seglare från fem kontinenter i årets VM vilket gör det till det största Kona-mästerskapet någonsin. Ett stort antal tidigare världsmästare från olika vindsurfingklasser kommer att stå på startlinjen.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Det som också gör klassen speciell är att pumpning inte är tillåten för att sätt seglingskunnandet i första rummet.

För resultat besök:

VM-sajten: http://class.konaone.com/Event/1446/kona-world-championships-2016

Facebook: Kona One och Kona Windsurfing

 

Bilderna:

Adam Holm (KSSS)

Andrea Holm (KSSS)