4 november, 2016

Kaxig jätte-RIB från Italien

Den väldiga Sacs Rebel 47 lämnar ingen oberörd. Denna mastodont-RIB på 9 ton och drygt 14 m är något för den som vill ha en riktigt trygg och snabb båt.

RIB-båtar är de mest sjövärdiga av alla båtar. De går torrt och fint i sjön, men tyvärr inskränker de stora lufttuberna mycket på utrymmet ombord.

Båten finns med en rad olika motoralternativ. Från dubbla Verado utombordare till en värstingmodell med dubbla big block V8-motorer för närmare 9 Mkr.

När man kommer upp i storlekar på 14 m spelar dock detta inte så stor roll. Det märks till exempel i denna RIB från italienska Sacs, som är kända för fräckt formgivna båtar.

Rebel är egentligen ett steg bort från det traditionella konceptet RIB. Båten har utrymmen och bokomfort i toppklass, samtidigt som den är snabb med goda prestanda.

Essencen i nya Rebel 47, som finns i två versioner, är en elegant formgiven båt med muskler. Varvet säger att de har skapat extra utrymme i den här modellen med hjälp av ny teknik och nya material. Båten har tagits fram i samarbete med MFS-Tecnogroup, som är experter på att bygga båtar till bland andra militärer.

Tuberna är D-formad och inte uppblåsbara, som på en traditionell RIB. De är i stället tillverkade med formbart skum och ett högteknologiskt kollisionsskyddande material. Allt detta överdraget med Neopren och Hypalon.

För besättningen är båten ytterst bekväm med allt det man kan begära. Från en rymlig sittbrunn och badplattform med tendergarage till generösa utrymmen under däck. Här finns pentry, bad och toalett med mera.

 

Tekniska fakta

Längd:         4,10 m

Bredd:         4,48 m

Djup:           0,70 m

Vikt:             9,0 ton utan motorer

Vikt med motorer: 10,5 ton

Bränsle:      2×750 liter

Vatten:        210 liter

Personer:    16

Bäddar:       4

Design:       Christian Grande Design Works

Motorer:      Alternativ

2×350 hk Verado utombordare

2xMercury 8,2 liters V8 à 430 hk bensin

2xVolvo Penta D6 à 400 hk diesel

Pris:            från 4,7 Mkr plus moms

Info:             www.sacsmarine.it