23 november, 2016

Feadship sjösätter 96 m superlyx

Holländska Feadship har sjösatt en av sina allra finaste och lyxigaste yachter någonsin. Med den 96 m långa Vertigo har varvet nått nya höjder av vad som är möjligt. Bland annat finns en pool på över 30 m2 ombord.

Foto: Tom van Oossanen, SuperYachtPhoto.

Det är ingen ände på hur mycket lyx och påkostade detaljer som man kan pressa in i en superyacht. Feadships nya Vertigo, som sjösattes 23 november, är ett bevis för detta. Den 96,55 m långa yachten är ett mästerverk som har byggts på varvet i Makkum i Nederländerna.

Den minst sagt tuffa utsidan är designad av Redman Whiteley Dixon och Chahan Interior Design medan Azure som varit ägarens projektledare, vilket brukar vara ett mycket krävande jobb.

Yachten har både eleganta kurvor och en strömlinjeformad profil. I de väldiga utrymmena ombord finns plats för en massa leksaker och det finns en komplett helikopterplatta ombord. Ägaren har specificerat helikoptern till en Bell 429 WLG.

De svepande linjerna leder till huvuddäck, vidare till yachtens swimming pool helt byggd i glas, vilket gör att den även kan fungera som tak till den beach club som finns på däcket under…

De 68 mm tjocka glaspanelerna till poolen är koncentrerade av fem lager glas som har laminerats ihop. För att öka utmaningen ännu mer har den djupaste delen av den 42 000 liter stora poolen en dramatisk S-form och ett djup på 2,5 m.

Under poolen finns en beach club i havsnivå. Beach cluben kan fördubblas i yta med en plattform som kan höjas och sänkas. Via stora dörrar kommer man akterifrån in i garaget, med plats för båtar som har tagits fram i samarbete med Tenderworks.

– Att skapa en stabil konstruktion med fem stycken tio meters luckor är en enorm utmaning, säger Feadships vd Tom de Vries.

– Det blir särskilt svårt med en pool på akterdäck. Det kräver en konstruktion som endast ett fåtal varv är kompetenta att klara av.

För att öka känslan av öppna utrymmen kan man stå i yachtens beach club och fortfarande ha fri sikt hela vägen upp till soldäck. Detta tack vare glaskonstruktioner med klassiska inlägg i teak i räckena. Inredningen fortsätter i samma tema med två stora fönster som går från durken till taket.

Ombord finns även självklarheter som öppen spis i kalksten och kvarts och mängder av dekorativa glaselement. Här finns även en ”flytande” trappa, även den i glas, i kombination med rostfritt.

På huvuddäck finns bland annat biograf och stora utrymmen för gäster, inklusive två stycken VIP-kabiner, en hårsalong och ett stort pentry. Totalt är gästutrymmena på hela 900 m2.

Bridgedäcket har en club lounge, kontor för både ägare och kapten och ett unikt styrhus. Ägarens utrymmen har 180 graders utsikt och 3 m takhöjd.

I centrum för soldäcket finns ett gym. På detta däck, som har en fantastisk utsikt, finns även en egen pizzaugn (!) med skorsten.

Med två stycken MTU 16V 4000 M63L dieselmotorer är toppfarten angiven till 17 knop. Räckvidden är 5 000 Nm för den som håller en marschfart på 12 knop.

 

Tekniska fakta

Type: Twin screw motor yacht, steel hull and aluminium superstructure

Length overall: 96.55 m 316’9”

Beam overall: 14.50 m 47’7”

Draught (loaded): 3.70 m 12’2”

Fuel capacity: 220,000 litres 52,835 US gallons

Fresh water capacity: 60,000 litres 15,850 US gallons

Design

Naval Architect: Feadship De Voogt Naval Architects

Exterior styling: Redman Whiteley & Dixon

Interior design: Redman Whiteley & Dixon / Chahan Interior Design

Propulsion

Main engines: 2x MTU 16V4000 M63L

Stabilizers: Quantum XT

Accommodation

Owner: Two in owner’s stateroom, his and hers bathrooms, his and hers dressing rooms

Guests: Twelve guests in six guest staterooms

Crew: 26 crew in thirteen crew cabins; four officer’s cabins, one doctor’s cabin, one pilot cabin, one captain’s cabin. Galley on main deck, storage rooms, crew mess, crew lounge, on lower deck, laundry, storage and crew gym on tank deck

Water sports: 2x 10 metre tenders, wave runners, etc.

Helicopter: hangar to store Bell 429 WLG with compliant platform

Pool: 8.80 x 3.70 metre on main deck

Info: www.feadship.nl