5 december, 2016

Beneteau först med foilande produktionsbåt

Beneteau blev först i världen med att sätta en foilande enskrovsbåt i serieproduktion. Nya Figaro Bénéteau 3 sjösätts 2017.

Efter foilingbåtarnas framfart på kappseglingsbanorna de senaste åren var det bara en tidsfråga innan något av de stora varven skulle ta fram en serieproducerad båt med denna extrema teknik.

Att Beneteau blev först förvånar knappast. Seglingsintresset är stort i Frankrike och de första exemplaren av den nya modellen kommer säkert att forsa fram i en rad olika kända regattor.

Figaro Bénéteau 3 är designad av Van Peteghem – Lauriot-Prévost och Bénéteau Racing Division Group. Båten är en enskrovskonstruktion med foilingkölar. Den har sina rötter i Figaro Bénéteau 2, som har kappseglats längs den franska Atlantkusten sedan 2003.

De första exemplaren ska delta i 2019 års Solitaire URGO– Le Figaro kappsegling, som då firar 50-årsjubileum.

Nya Figaro Bénéteau 3 är frukten av ett samarbete mellan Bénéteau Group, Class Figaro, OC Sport, organisatören av Solitaire URGO- Le Figaro och Le Figaro group. Designerna Van Peteghem – Lauriot-Prévost står bakom två av senare års vinnare i Vendée Globes och ser ut att placera sig på podiet även efter den nu pågående åttonde upplagan av tävlingen i klassen med Class Figaro one-designs.

Den första prototypen för den nya båten håller på att byggas för tillfället. Den ska sjösättas sommaren 2017. Det är redan klart att Figaro Bénéteau 3 ska klassificeras under kategori A enligt ISO/World Sailing.

Förutom foilingkölarna kommer båten att ha ett high-performance skrov under vattenlinjen med en smalare och lättare köl, masten satt längre akterut och ett generösare segelplan. Hon får inga ballasttankar.

 

Tekniska fakta

Längd:                                   10,85 m

Längd skrov:                         9,75 m

Längd vattenlinje:                9,00 m

Bredd:                                    3,40 m

Djup:                                      2,50 m

Deplacement:                      2 900 kg

Ballast:                                  1 100 kg

Storsegel:                             39,5 m2

Fock:                                      30,5 m2

Spinnaker:                            105 m2

Info:              www.yachtsale.se