Torqeedo laddar med BMW inför 2017

Den tyska elmotortillverkaren Torqeedo har fått upp farten ordentligt. På boot Düsseldorf i januari 2017 presenteras en rad spännande nyheter. Bland annat ett nytt, mycket effektivt batteri som har tagits fram i samarbete med biltillverkaren BMW.

Det är BMW i high-voltage battery (för bilar) som har anpassats för att fungera optimalt tillsammans med Torqeedos Deep Blue system, som bland annat används i Nimbus elversion av modellen 305 Coupé.

Detta innebär att det allra senaste inom bilindustrin nu även finns tillgängligt för båtar. Det vill säga om de är utrustade med Torqeedos 40 eller 80 hk eldrivna motorsystem. Därmed säger Torqeedo att deras Cruise pod drives och elmotorsystems blir starka alternativ till inombordsdieslar.

Hjärtat i systemet, som belönades med 2016 DAME Awards vid branschmässan METS i november, är företagets Cruise FP motor. Denna finns i versioner med motsvarande 5, 8 eller 20 hk. Den kompletteras med Litiumjonbatterier för att fungera bäst med Torqeedos motorer, som förses med ny elektronisk ”gas” och en ny, modern och marint anpassad skärm. De skärmar som Torqeedo har haft tidigare har mest påmint om tyska ingenjörsarbeten för 40 år sedan…

BMW i3 high voltage batterier står för det allra senaste i elbilsbranschen. Fördelarna är främst en väldigt hög energiintensitet, lägre kostnader än tidigare versioner och höga säkerhetsstandards, skriver Torqeedo i ett pressmeddelande.

Med en speciell celldesign får batterier en effektivare kylning och blir kompaktare. Även värmedistributionen inne i batteriet sägs vara betydligt bättre än tidigare.

BMW:s batterier tillverkas i en fabrik i tyska Dingolfing. De har fått mycket erkännande i bilbranschen, inte minst för sin robusta konstruktion.

Torqeedos mest populära motor, som är ett alternativ för mindre bensin utombordare, Travel 1003, finns nu i en extra kraftfull version kallad Travel 1003 C med 73% utökad batterikapacitet. Trots detta väger den endast 6 kg med 915 Wh batteri.

Torqeedo introducerar även sin första inverter generator för extra räckvidd. Den 25 kW starka Range Extender.

Info: www.torqeedo.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*