21 februari, 2017

Viktigast och enklast – flytväst och mobiltelefon

Det finns ungefär en miljon fritidsbåtar i Sverige. Förra året dog 30 människor i fritidsbåtsolyckor.

Resonemanget haltar förstås väsentligt, men jämför man med antalet bilar, cirka 4,7 miljoner, och döda i trafiken på land, 263 människor 2016, så tycks det betydligt säkrare att köra eller segla en båt än att gå, cykla och åka motorcykel eller bil.

Min egen gissning är också att procentuellt betydligt fler blir allvarligt skadade i vägtrafiken än i fritidsbåtar.

Skulle man å andra sidan räkna antalet timmar folk sitter i sina fritidsbåtar och jämföra med antalet timmar i trafiken på land så skulle proportionerna kanske bli omvända.

Låt oss därför lämna mina ovetenskapliga jämförelser och konstatera att även om ett hundratal människor dog varje år på sjön på 70-talet och siffran har sjunkit väsentligt över tid så är 30 människoliv alldeles för mycket. (Inom yrkessjöfarten har ”bara” tio människor dött de senaste tio åren. Siffrorna finns i Transportstyrelsens årliga sammanställning av trafiksäkerheten i Sverige).

Nio av tio av dem som dör är män. Allvarliga skador drabbar män och kvinnor ungefär lika mycket. De flesta är äldre. Och runt hälften av alla olyckor inträffar i hamnar, inte sällan i samband med att folk ska hoppa ombord eller iland. Många av dem som förolyckas är alkoholpåverkade och saknar flytväst.

Det finns massor av grejer man kan ha i en fritidsbåt för att öka säkerheten, men de allra viktigaste och enklaste är flytväst och mobiltelefon. Det finns nog inte en människa idag som inte har mobilen med sig. Och de flesta vet vad som händer med dem om man tappar dem i sjön. Vattentätt fodral alltså, och en rem om halsen. Flera människor har blivit räddade när de ringt liggande i vattnet.

Med flytvästen är det lite som med säkerhetsbältet. Det var ungarna som tjatade på mig om det senare. De var små då, och satt i baksätet: ”Bältet pappa!”. Det var nämligen inte självklart att ta på sig det på den tiden, men man lärde sig så småningom, redan innan det blev lag.

Några år senare blev det frun som tjatade om flytväst. Jag lärde mig det också vartefter och nu har jag den alltid på mig, vare sig jag ska lägga några nät nära stranden eller fara till Finland. Den värmer också, när det är kallt.

Förutom det där med alkohol, flytvästar och mobiltelefon menar experterna att det är riskabelt att vara ensam på sjön, att kanotister ska ha rätt kunskap och utrustning samt att säkerheten borde höjas i hamnarna.

Sjösäkerhetsrådet, där bland andra Sjöräddningssällskapet ingår, har som mål att minska antalet dödsfall i samband med fritidsbåtar till i snitt 25 per år, till 2020.

Det låter blygsamt, men är förhoppningsvis realistiskt.