3 mars, 2017

Årets Sjöräddare kommer från Hammarö

I dag utsågs de fem sjöräddarna Robert Selling, Ingemar Jonsson, Anette Morell, Patrick Andersson och Benny Ekström från RS Hammarö till Årets Sjöräddare 2016. Prisutdelningen skedde på båtmässan Allt för Sjön. De får utmärkelsen för sin insats i juli förra året, som började med ett rutinmässigt medlemsuppdrag på Vänern men slutade med att de räddade två liv under en dramatisk räddningsaktion.

– Vi höll på med en bogsering då telefonen ringde, någon tyckte sig ha sett en kantrad katamaran en bit bort. Vi avbröt bogseringen för att undersöka vad som inträffat. När vi närmade oss platsen såg vi att en kvinna stod på en av katamaranens pontoner. Hon var chockad och nedkyld. Eftersom hon bara pratade tyska uppstod viss språkförbistring, men snart förstod vi att hennes man också befunnit sig på båten men tappat greppet i den grova sjön och börjat simma mot land, berättar Robert Selling.

Besättningen anropade genast Sjö- och Flygräddningscentralen som tillkallade helikopter och räddningstjänst. Kvinnan fördes med filtar och hypotermitäcke mot väntande ambulans och en stor sökinsats inleddes. Mannen kunde till slut hittas på en klipphäll några hundra meter från land. Då hade han simmat i fyra timmar i våtdräkt och flytväst.

– Allt gick bra, främst för att vi redan befann oss i området och hade bra koll på förutsättningarna där. Sen jobbade vi väldigt bra tillsammans som team, alla visste vad de skulle göra, säger Robert Selling.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:
Känsla, erfarenhet och en vilja att alltid göra det lilla extra är det som gör våra frivilliga sjöräddare oumbärliga för svensk sjöräddning. Ni besitter just dessa egenskaper. Ni förstod allvaret, trots att larmet kom som ett vanligt, odramatiskt medlemsuppdrag. Ni drog igång en stor räddningsinsats, och tack vare er snabbhet och intuition kunde två människor räddas till livet.

– Två liv kunde räddas tack vare snabbt agerande, tillsammans med intuition och känsla som bara lång erfarenhet, träning och utbildning kan ge. Jag är oerhört stolt över dem, säger Rolf Westerström, Sjöräddningssällskapets vd.

De fem sjöräddarna från Hammarö tog emot priset på båtmässan Allt för Sjön vid en presskonferens klockan 13:00 idag.

– Det här är den finaste utmärkelsen man kan få inom vår organisation, så det känns otroligt hedrande, säger Robert Selling.