5 april, 2017

Rejäl hardtop för stora plånböcker

Turkiska Numarine har levererat en av sina första Numarine 62 HT. Det är en rejält tilltagen Hard Top med alla bekvämligheter man kan tänka sig för en prislapp runt 15 Mkr.

Numarines första 62HT till Australien är en bekräftelse för att det finns en världsmarknad för serieproducerade båtar i den här storleksklassen. Även segelbåtar i storleken 55–75 fot blir allt vanligare, inte minst på båtmässan i Düsseldorf i januari var detta mycket tydligt.

Den här HT-båten mäter hela 19,16×5,15 m och är sportigt designad. Bakom Numarine står en grupp internationella båtbyggare och designers som tillsammans med ett turkiskt varv bygger båtarna. Varvets huvudkontor finns i Istanbul.

Båten har stor öppna ytor, både under däck och på soldäck. Designen följer Numarines karakteristiska layout. Chefsdesignern för 62HT är Numarines Can Yalman, som har tagit fram allt från koncept till linjer och interiör. För konstruktionen svarar Umberto Tagliavini och företaget Gurit, som är ansvarig för de mer ingående beräkningarna.

Båten byggs helt och hållet med vakuuminjicering. Konstruktionen är mycket välisolerad, ljudnivån vid förarplatsen uppges till exempel vara låga 67dBa. Utrymmen är motsvarande desamma som för en 70-fotare, vilket betyder väldigt gott om plats…

Båten har en stor cockpit och väl tilltagna gångbord runt däcket. Designern har valt att göra stora och komfortabla boutrymmen med tre gästkabiner och gott om förvaringsutrymmen. Ägarkabinen med stora sidofönster utnyttjar båtens hela bredd.

Som de flesta andra moderna används mycket glas och limning i hela konstruktionen. Det innebär tunga glasytor på vissa platser. Vindrutan väger till exempel 320 kg.

Prestanda för Numarine 62HT är farter upp till 35 knop med Volvo Penta 2xIPS 1200. Med 2xIPS 950 standardmotorer anges toppfarten till 30,8 knop. Även ett alternativ med Volvo Penta 2×900 hk D13 och raka axlar finns i prislistan.

 

Tekniska fakta

Längd:                                19,16 m

Bredd:                                5,10 m

Djupgående:                      1,6 m

Vikt:                                    27,5 ton

Bränsle:                             4 000 liter

Vatten:                               600 liter

Hålltank:                             355 liter

Motorer:                             2xVolvo IPS 950 (standard)

Räckvidd:                           375 Nm

Generator:                         17.5 kW 230 Volt 50 Hz

Info:                                       www.numarine.com