11 april, 2017

Lancia bygger RIB-tender

När allt fler bilbyggare även börjar bygga båtar kommer denna nyhet från italienska Lancia. Företaget var en av giganterna inom rally för många år sedan, men tillsammans med moderbolaget Fiat spänner de musklerna på sjön.

Den första versionen av Lancias egen båt kom för flera år sedan. Den kallades redan då ”Lancia di Lancia” och kallades den första båten i Lancias serie med Gran Turismo för sjön.

Båten är designad av italienska SACS Marine och är både sportig och elegant. Den ursprungliga lanseringen 2009 skedde på Grand Canal i Venedig, där båten verkligen stod ut i jämförelse med alla taxibåtar och gondoler.

Lancia di Lancia är en cabriolet (convertible) med ett elektriskt öppningsbart tak och en strömlinjeformad vindruta. Både överbyggnaden, en del av RIB:ens tuber och badbryggan är lackade i Lancias typiska sponsorfärger från en känd spritleverantör.

Motoriseringen är en 1120 CV (hk) Fiat Powertrain dieselmotorer. Fiat (samma som Iveco) har en lång tradition av kraftfulla dieselmotorer och var till exempel först med att utveckla dagens commonrail som används av alla motortillverkare.

Båten har två rejäla solbäddar över motorn akter om föraren. Under däck finns en dinette med matbord. Dinetten kan vid behov förvandlas till en dubbelbädd.

SACS Marine har även designat och producerat andra kundanpassade båtar för tillverkare av lyxbilar. Bland andra den 8 m långa Jaguar XT8 och Sacs-Abarth 695 Tributo Ferrari tender.

Foto: SACS.