14 maj, 2017

Svenskt EM-guld i 470 – utan att behöva segla

De svenska 470-seglarna Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar har dominerat 470-EM under den gångna veckan och på lördagen säkrade de guldet – utan att behöva segla. Det kom nämligen aldrig tillräckligt mycket vind på vattnet utanför Monaco.

– Det var inte det vackraste sättet att vinna på. Men Carl-Fredrik och Marcus har seglat suveränt hela veckan. De har helt enkelt varit överlägsna, förutom under torsdagens starka vindar då båten gick sönder och de fick ta sig runt bägge seglingarna med starkt reducerad fart. Jag är oerhört imponerad av deras insats, säger deras coach Gidi Kligers.

Seglingarna utanför det lilla furstendömet har inte varit enkla. Ofta nästan ingen vind alls och uppskjutna eller inställda seglingar – men ibland också alldeles för mycket vind. Men svenskarna har visat att de behärskar alla förhållanden och seglat ifrån hela världseliten, med bland annat två av OS-medaljörerna i 470 på plats.

Trots dominansen var de inte klara guldmedaljörer inför lördagens finalseglingar där de tio bästa skulle göra upp om medaljerna. Även om den svenska ledningen var betryggande fanns risken att de kunde bli utan medalj om de inte seglade bra. Men de behövde aldrig segla…

Carl-Fredrik och Marcus är Sveriges hetaste besättning just nu. Under våren har de blivit tvåa både i stortävlingen ”Trofeo Princesa Sofia” på Mallorca i slutet av mars och i världscupen i franska Hyeres för två veckor sedan. Dessa resultat gjorde att de toppade världsrankingen i 470 redan innan EM.

– Calle och Marcus har haft en helt otrolig inledning på säsongen med två andraplatser och nu tar de steget högst upp på pallen för första gången. Konkurrensen var också på topp med två av medaljörerna från OS jagande dem hela veckan. Det var första gången de slog den femfaldige världsmästaren Mat Belcher från Australien. Han får nästan aldrig stryk överhuvudtaget, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Att de redan nu, i början på deras tredje säsong tillsammans och tredje året på seniornivå för Carl-Fredrik, vinner mästerskap är väldigt ovanligt. De har kört på bra senaste året, först som sparringpartners till våra olympier i klassen, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, och sedan under hösten och vintern har de gett allt. Nu är de etablerade i världstoppen. Svensk segling står sig verkligen stark redan nu i inledningen av satsningen mot Tokyo 2020.

Foto: Mesi/World Sailing.