30 maj, 2017

Första båten med egen pissoar

Följande text är en riktig skitartikel.
Nyfiken på varför?
Fortsätt läsa. Det handlar nämligen om båttoaletter.

Låt oss börja med mannen som håller till i Stockholms norra skärgård. Han beställde en ny aluminiumbåt från Viggo i Öregrund för en tid sedan, och hämtade den nyligen från varvet. All tänkbar utrustning och lull lull för fiske. Samt – en pissoar! I en åtta meter lång båt!

”Jag hade läst att många män över 60 ramlar i det kalla vattnet när de ska pinka”, berättar mannen vars namn jag lovat att undanhålla läsarna. ”Och”, fortsatte han, ”sedan kommer de inte upp igen. Jag vill inte sluta mina dagar på det viset”.

Nej, det är ingen porslinspissoar varvet monterat. Det är en svetsad låda som är nedsänkt i skarndäcket, mellan hytten och den kortade sidotoften, så att man kan stå bekvämt och hålla ena handen i relingsräcket samtidigt som man pinkar.

Som pricken över i har mannen kopplat sjövattenpumpen till två munstycken som ska spola pissoaren ren efter användning.

”Det krävdes en del övertalning innan varvet gick med på att göra allt det där”, berättar mannen nöjt. På min fråga om arrangemanget fungerar även för grövre toalettbestyr svarar han: ”Nja, då skulle det krävas större diameter på utloppsröret, och det är inte aktuellt”.

Inte lagligt heller, eftersom lagen om åtgärder mot förorening från fartyg även gäller fritidsbåtar sedan 1 april 2015. Det är ju numera förbjudet att tömma svartvattentankar i sjön.

Själv har jag haft toalett i några större båtar. De har mest varit till besvär, med tömning, frysrisk och odörer. Det bästa och mest idiotsäkra är att ha en hink ombord. Den vill passagerarna ogärna använda, så de håller sig helst tills man förtöjt.

Men för den som insisterar finns det många sorters marina avträden att välja på. Allt ifrån spoltoaletter till kemburkar och torrmuggar och komposteringsanordningar med begränsad kapacitet.

Den som vill lyxa till det kan köpa Tecmas X-light i kolfiber. Priserna på denna särdeles exklusiva toalettstol varierar mellan 60 000 och 120 000 kronor, beroende på vilken nätsajt man väljer att handla på.

Och den som är historiskt intresserad kan forska vidare på nätet om Adolf Hitlers egen båttoalett. Den var monterad i nazitysklands statsfartyg Aviso Grille. Efter kriget ägdes skeppet en period av Kung Farouk av Egypten. Slutligen hamnade Hitler-toaletten som landmugg på en bilverkstad i New Jersey. En ny ägare till bilverkstaden påstås för ett par år sedan ha sålt porslinsstolen till ett brittiskt tv-program som veterligen inte sänt något inslag om rariteten.