9 juni, 2017

Fördel Artemis efter episk vändning

Artemis Racing vände underläget i semifinalen mot Japan till att leda med 4-3 i matcher. Nu behöver laget bara en poäng för att nå utmanarfinalen av America’s Cup på Bermuda.

– Vi hade full kontroll ombord idag och det kändes jättebra, säger Anders Gustafsson som är grinder ombord på Artemis Racing.

Efter att gårdagens seglingar ställdes in på grund av för hårda vind gjordes en ändring i matchschemat, med tre matcher idag istället för två. Och Artemis Racing startade dagen i underläge med 3-1 i semifinalen mot Japan.

I den första matchen tjuvstartade den japanska båten vilket gav dem ett straff där de var tvungna att sakta ner och tappa två båtlängder gentemot Artemis Racing. Det svenska laget lyckades sedan täcka motståndarna, segla stabilt runt banan och reducera poängställningen till 3-2.

– Det är enklare segling när man leder och kan fokusera på att täcka motståndarna. Men det är fysiskt ansträngande och tack vare att våra grinders ombord körde för fullt kunde vi göra bra manövrar, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

I nästa match gjorde Artemis Racing en bättre start med mer fart och fick ett försprång på tio sekunder över linjen. Runt banan gjorde det svenska laget sedan bättre manövrar än Softbank Team Japan och i mål var segermarginalen 28 sekunder. Det betydde också kvittering till 3-3 i matcher.

Den sista matchen inleddes mycket jämt med båtarna sida vid sida över linjen. Japanerna tog kommandot runt första märket och efter första kryssen hade de en ledning på tolv sekunder. Artemis var hack i häl på andra varvet och lyckades passera Japan på kryssen. Runt toppmärket var båtarna mycket nära en kollision vilket slutade med straff till det japanska laget för att de inte gav tillräckligt med plats till svenskbåten som hade rätt till väg. Det avgjorde matchen och Artemis Racing kunde hålla undan fram till mållinjen.

– Det var ett tufft race efter starten. Vi såg en möjlighet på väg mot märket, tyckte att vi seglade enligt reglerna och det var skönt när straffet var till vår fördel. Det kommer att bli en grym dag imorgon, säger Natan Outteridge.

– Verkligen en grym insats av hela laget. Det var tufft senast vi seglade i tisdags då vi kämpade med att kunna lita på båten. Igår gick vi genom alla system med våra ingenjörer och designers och fick mer självförtroende och båten har aldrig fungerat bättre än den gjorde idag. Det är tack vare vårt shore team, säger Outteridge och tillägger:

– När man gör grunderna rätt är det fantastiskt hur mycket lättare det är att vinna. Det är inget negativt mot Dean Barker och hans lag för de seglade otroligt bra idag. Vi lyckades komma iväg bättre i de två första starterna och den sista matchen var en episk batalj.

Under dagens matcher seglade Anders Gustafsson ombord som grinder i första matchen och han ersattes av Andreas Axelsson i match två. I sista mötet seglade både Anders Gustafsson och Kalle Torlén ombord på Artemis Racing.

– Vi kände pressen i morse, vi var inte nervösa men väldigt laddade, säger Anders Gustafsson. Men vi fick en bra känsla från start och vi har lagt mycket tid på att lösa problemen vi hade med båten, det är därifrån vår trygghet kommer och vi litar på vår förmåga.

– Vi får se vad det blir för dag imorgon men det här är långt från klart. Det är skönt att ha ledningen och det var en stark dag idag. Vi ska vara ännu starkare imorgon.

Den sista segern kan visa sig bli mycket avgörande. Om det skulle blåsa för mycket för att segla imorgon är det dagens resultat som avgör semifinalen mot Japan. Med andra ord vinner Sverige om morgondagens seglingar ställs in.

I den andra semifinalen snyggade Sir Ben Ainslie hans brittiska lag till siffrorna men Nya Zeeland säkrade avancemang i den sista matchen och vann med 5-2.

Semifinalen i utmanarserien i fortsätter imorgon och avgörs i bäst av nio matcher. Därefter seglas en utmanarfinal i bäst av nio matcher där vinnaren får möta Oracle Team USA i America’s Cup-finalen som avgörs 17-27 juni i bäst av 13 matcher.

Officiella resultat torsdag 2017-06-08 

Semifinaler Louis Vuitton America’s Cup:

Match 5

Emirates Team New Zealand (NZL) – Land Rover BAR (GBR) 1-0

Artemis Racing (SWE) – Softbank Team Japan (JPN) 1-0

Match 6

Emirates Team New Zealand (NZL) – Land Rover BAR (GBR) 0-1

Artemis Racing (SWE) – Softbank Team Japan (JPN) 1-0

Match 7

Emirates Team New Zealand (NZL) – Land Rover BAR (GBR) 1-0

Artemis Racing (SWE) – Softbank Team Japan (JPN) 1-0

Scoreboard:

Emirates Team New Zealand (NZL) – 5p

Land Rover BAR (GBR) – 2p

Artemis Racing (SWE) – 4p