10 juni, 2017

Artemis klara för utmanarfinal

Det är 40 år sedan senast. Nu är Sverige klara för utmanarfinal i America’s Cup. Artemis Racing tog fjärde raka mot Softbank Team Japan efter en dramatisk match i hårda vindar.

Svenska Artemis Racing är klara för final i utmanarserien av America’s Cup. Det bjöds på spektakulär segling i ett blåsigt Bermuda där svenskarna slog ut Softbank Team Japan

– Vi ber fansen om ursäkt om vi orsakade hjärtklappning när vi gjorde en dålig sista gipp. De här båtarna är ganska svåra att gippa i 40-knop och vi dök. Men teamet ombord gjorde ett fantastiskt jobb med att få upp farten igen. Det här var en härlig vinst och det är skönt att vara vidare till nästa omgång, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

I början på veckan befann sig Artemis Racing i en brant uppförsbacke då man låg under med 3-1 i en match om först till fem segrar. Den stora vändningen påbörjades under gårdagens seglingar då Artemis Racing vann tre raka och avslutads idag med en viktig vinst i en spännande match.

Det rådde perfekta speglingsförhållanden på Bermuda idag med 20 knops vind och strålande solsken. Softbank Team Japan hade pressen på sig att vinna två raka. De gick ut hårt i starten och genom att hindra Artemis acceleration vann man starten och ledde med flera sekunder på den första halvvinden.

Inför första kryssen har svenskarna dock jobbat ikapp till attackläge. I det andra slaget, på vänstersidan, får svenskarna till ett perfekt slag. J japanerna reagerar lite för sent, svenskarna får överlapp i lä, har rätt till väg och kan nu tvinga japanerna upp mot vindögat. Japanerna står nästan still och den matchavgörande omkörningen är ett faktum.

Artemis behåller sedan sin ledning man seglar snabbt och stabilt och kontrollerar sin motståndare taktiskt. Vid några tillfällen närmar sig Japanerna men Artemis försvarar sig framgångsrikt. Vid sista gippen in mot målrakan är det dock Artemis tur att dyka men man lyckas snabbt komma upp på bärplanen och få upp farten igen. Seglarna ombord på svenskbåten utstrålar både lättnad och glädje när de skär mållinjen.

Finalen i utmanarserien inleds imorgon, lördag, mot nya zeeländska Emirates Team New Zealand och avgörs i bäst av nio matcher. Vinnaren får möta Oracle Team USA i America’s Cup-finalen som avgörs 17-27 juni i bäst av 13 matcher.

– Vi ska göra vad vi kan för att passera Nya Zeeland och få möta USA. Det har varit tajta race mot Nya Zeeland och vi kan räkna med supertajt racing mot dem, säger Anders Gustafsson, grinder i Artemis Racing.

 

Officiella resultat fredag 2017-06-09

https://www.americascup.com/en/results.html

 

Semifinaler Louis Vuitton America’s Cup:

Match 8

Artemis Racing (SWE) – Softbank Team Japan (JPN) 1-0

 

Scoreboard:

Artemis Racing (SWE) – 5p

Softbank Team Japan (JPN) – 3p

 

https://www.americascup.com/en/results.html