11 juli, 2017

Nytt fartrekord runt Gotland

Ludde Ingvall och hans besättning på 100-fotaren CQS satte nytt fartrekord i ÅF Offshore Race/Gotland Runt när han seglade in vid målgången utanför Sandhamn. 20 år efter han satte det förra banrekordet runt Gotland slog han till igen.

Ludde hade till klockan 21:19:23 på sig, men korsade mållinjen redan vid 20:51:35 och tog därmed en överlägsen line honor och nytt fartrekord för enskrovsbåtar. Rekordet för flerskrovsbåtar har den svenska trimaranen HiQ.

Receptet för att vara snabbast någonsin från Stockholm ström, runt Gotland och tillbaks till Sandhamn? Bygg en fantastisk, hundra fot lång super-maxi i Australien fullspäckad med den allra senaste raceteknologin, segla sedan barnsben, bygg ett team av seglare som tycker att varje meter av racet räknas, ta båten tvärsöver hela jorden. Segla på toppen av din, besättningens och båtens förmåga.

­– Jag är mycket glad. Vinden dog och vi satt fast en timme vid Alma och tänkte att vi inte skulle klara det. Men man ska ha tur också. Vinden kom och vi kunde korsa mållinjen cirka 20 minuter innan tidsfristen löpte ut, säger en nöjd Ludde Ingvall efter målgången.

CQS är byggd som en stor skärgårdskryssare, lång och smal. Hon har också undervattensvingar, eller foils, som hjälper till att lyfta upp båten och därmed minska friktionen mot vattnet. Dessutom har hon svängköl. I allt sticker hon sex meter under vattenytan, så navigeringen genom skärgården var spännande.

– Det var en fantastisk upplevelse att segla genom ”den svenska skogen”, tajt och nära både båtarna i fältet och land. Jag är tacksam för att jag har så fantastisk besättning som behärskar alla delar av seglingen till fullo.

Förutom fartrekordet i Gotland Runt/ÅF Offshore Race har Ludde Ingvall en diger meritlista med två segrar i Sydney-Hobart och en i brittiska Fastnet Race. Han har också haft fartrekordet över Atlanten, för enskrovsbåtar. Han var även skeppare på finska UBF i Whitbread round the World Race 1989/90.

Foto: Oskar Kihlborg.