12 juli, 2017

Siljan/Runn klar som Sjöräddningssällskapets 70:e räddningsstation

Den 12 juli presenterar Sjöräddningssällskapet sin 70:e räddningsstation: RS Siljan/Runn. Stationen kommer att bidra med båtar och räddningsresurser över flera delar av Dalarna, inledningsvis på de två stora sjöar som gett stationen dess namn.

– Det har varit en viss spänning, helt klart. Det är mycket som ska klaffa för att allt ska sitta, men nu kan vi starta stationen på riktigt och göra aktiv skillnad för dem som vistas på Siljan och Runn. Det känns mycket bra, säger Gustav Wallheden, stationsansvarig vid RS Siljan/Runn.

2013 visade Sjöräddningssällskapet upp sin verksamhet för första gången i Dalarna, i samband med Classic Car Week i Rättvik. 2016 startades en projektstation. Under fyra år har frivilliga eldsjälar fortsatt informera i länet, övat och utbildat sig. Detta som en del av Sjöräddningssällskapets strategi att starta fler stationer på insjöar.

– I dag sker merparten av alla drunkningsolyckor i insjöar. För att verkligen nå vår vision – noll omkomna i svenska vatten – måste vi agera i allt större utsträckning vid insjöar, säger Andreas Arvidsson, operativt ansvarig på Sjöräddningssällskapet.

RS Siljan/Runn blir unik på flera sätt. Stationen kommer att jobba över ett stort landområde och i samverkan med upp till elva kommunala räddningstjänster, samtliga i Dalarna.

-Vi blir en resurs för hela länet och har varit i kontakt med samtliga räddningstjänster i länet. De har också tagit emot oss och öppnat för samarbete på ett helt fantastiskt sätt, säger Gustav Wallheden

Räddningschefen i Mora och Orsa kommun, Johan Szymanski, är en av dem.

-Sjöräddningssällskapets etablering stärker den samlade sjöräddningsförmågan i Dalarna vilket vi ser mycket positivt på.

-Deras möjlighet att bistå vid uppdrag som inte är av högsta prioritet, såsom motorhaverier och annat gör dessutom att vi kan fortsätta upprätthålla vår beredskap och tryggt veta att den drabbade får professionell hjälp ändå, säger Johan Szymanski.

FAKTA: RS Siljan/Runn

Stationen har cirka 30 frivilliga sjöräddare. Cirka 20 av dessa finns kring Runn och resterande vid Siljan och andra delar av Dalarna. Stationen har idag en båt, Rescue Fet-Mats, som tidigare använts vid en annan av Sjöräddningssällskapets stationer, men donationer för nya båtar är på gång. Inledningsvis är stationen mobil.

-Vi har det mesta av vår utrustning i en folkabuss, men planen är att vi ska kunna ha fasta stationsplatser i både Siljan och Runn. Allt stöd vi kan få till detta är tacksamt, säger Gustav Wallheden.

RS Siljan-Runn är den fjärde sjöräddningsstationen som inte ligger inom svenskt sjöräddningsområde (längs kusterna samt Vänern, Vättern och Mälaren). Sedan tidigare finns även stationer vid Hjälmaren, i Kronobergs län, samt i Storsjön (Jämtland). Sjöräddningssällskapet har också ett samarbete med räddningsvärnet vid Bolmen.

Bilden: RS Siljan/Runns räddningsekipage – Rescue Fet-Mats och tillhörande dragbil.