18 juli, 2017

Världsomsegling för kvinnor med Linda Lindenau

Linda Lindenau har efter lite mer än ett års långsegling kommit till Tahiti efter en färd genom Medelhavet, över Atlanten, mellan karibiska öar, genom Panamakanalen och över Stilla Havet. Med på alla delsträckor har Linda haft med sig i första hand kvinnor med varierande kunnande och erfarenhet, men alla med drömmen gemensam om att få segla långt bort.

– Det är härligt att kunna ge människor möjligheten att få genomföra sin dröm om långsegling. För det mesta är det den ena parten som både har viljan och kunskapen att göra verklighet av den. Oftast är det kvinnan som saknar självförtroendet men har lusten.

Efter att ha rustat med allt upptänkligt som behövs och krävs för säkerhet och bekvämlighet för att segla på världens hav gav hon sig av i april 2016 från Rhodos, där hon hållit seglingskurser ett antal år. Peristera, en 47 fots Beneteau Oceanis, var då fylld av utrustning, kvinnor och förväntningar.

– Vi har alla del av att segla båten. För mej handlar det mycket om teambuilding för att deltagare som aldrig träffat varandra ska fungera bra tillsammans och att få kvinnor att våga kliva fram och ta rodret. Det brukar bli en härlig stämning ombord med självförtroende som växer.

Efter 25 000 Nm vet både Linda och hennes deltagare mer om hur drömmarna ser ut i verkligheten. Mer om hav i alla nyanser, människor i alla färger, om svällande segel i varm passadvind och stiltje mitt ute på oceanen, om det lilla trivsamma samhälle som utvecklas ombord, om att ankra i turkosa vikar med mantor under kölen eller att backa in till bryggan för att ta igen sig efter en dags segling mellan öar och atoller, om sköna restaurangverandor med lokalbefolkning och seglare från jordens alla hav i rolig blandning, om bilutflykter med oväntade möten.

– Jag har skeppat min båt runt halva jordklotet utan större missöden, hållit tidsplanen, fått ha så många intressanta människor ombord att dela upplevelser med och som sagt börjat fylla drömmarna med verklighet.

I höst går det att följa med på äventyret vidare västerut mot Tonga, Fiji och ner till Nya Zeeland där det blir vinterpaus. I mars blir det seglingar i den Nya Zeeländska skärgården och sedan mot Nya Kaledonien, Stora Barriärrevet och vidare mot den indonesiska övärlden med Bali och Lombok. Nästa höst bär det av över Indiska oceanen till Madagaskar och Kapstaden. Så det finns många härliga drömmar kvar att få dela.

Foto: Lasse Ermalm.

Info: www.tarodret.nu