22 augusti, 2017

Honda lanserar tre motorer med vattenjet

I USA har Honda Marine lanserat tre nya utombordare med vattenjet. Honda 40 Jet, 65 Jet och 105 Jet är avsedda för alla som behöver ta sig fram snabbt på grunda vatten, vilket är vanligt i USA:s många träskområden.

Vattenjet ger en helt annan flexibilitet vid manövrering på grunda vatten. Dessutom slipper man oroa sig över att propellern ska fastna i stenar eller beväxning eftersom jeten arbetar med vatten som spolas under högt tryck via kanaler i motorn.

De tre nya modellerna är samtliga byggda på existerande utombordare, men med lägre effekt eftersom vattenjet i sig kostar minst 30 % i effekt. 40 hk motorn baseras till exempel på företagets beprövade 60 hk motor med propellerdrift.

Alla tre modellerna – 40 Jet, 65 Jet och 105 Jet – är designade för pålitlig drift och enkelhet. De har därför många av de finesser som återfinns i de andra Honda BF utombordare, inklusive elstart och färskvattenspolning. De har Honda True 5 års garanti för både motordelen och vattenjetaggregatet.

Här är mer tekniska fakta i Hondas engelska press release:

Honda 40 Jet Model (BF60J)

The Honda 40 Jet outboard is built on the Honda BF60 powerhead and paired with a jet pump.  This model, featuring a single overhead camshaft design, offers a package of performance features, such as Lean Burn Control™, allowing Honda engines to operate using as much as 21 percent less fuel than comparable engines.  The Honda 40 Jet motor also offers:

 

NMEA 2000 open architecture electronic protocol allowing the operator to see engine data on a GPS or fish finder without additional gateway devices

Multi-Port Programmed Fuel Ignition for quick starts, instant throttle response, powerful performance and low fuel consumption

High Output alternator for superior electrical output

Engine Alert System that helps protect the engine by alerting the operator of conditions such as overheating, low oil pressure and over-revving

Freshwater Flush Port for easy and quick engine flushing

Honda 65 Jet Model (BF90J)

The Honda 65 Jet outboard is built on the Honda BF90 powerhead and paired with a jet pump.  Like the 40 Jet, this model features a single overhead camshaft design and includes Lean Burn Control, NMEA 2000, Multi-Port Programmed Fuel Injection, High Output style alternator and an Engine Alert System.

 

The Honda 65 Jet also includes additional performance features:

 

VTEC Technology for peak engine performance at all speeds

BLAST System for getting the hull on plane quickly

Dual Stage Induction, enhancing power and efficiency through superior combustion

3-Way Cooling System for longer durability by keeping the engine running cooler

Honda 105 Jet Model (BF150J)

Rounding out the new lineup is the largest of Honda’s jet-powered marine outboards, the Honda 105 Jet.  This model, built on the Honda BF150 powerhead and paired with a jet pump, features a dual overhead camshaft design and includes Lean Burn Control™, NMEA 2000, Multi-Port Programmed Fuel Injection, High Output automotive style alternator, Engine Alert System, VTEC Technology, BLAST™ System, Dual Stage Induction, and the 3-Way Cooling System.

 

The Honda Marine 40 Jet and 65 Jet models are available at Honda Marine dealers now, with a starting U.S. Manufacturer’s Suggested Retail Price (MSRP) of $11,360 and $13,357, respectively.  The 105 Jet outboard will be available by the end of 2017 and pricing will be announced at that time.