KSSS vann Allsvenskan Segling 2017

Det blev en dramatisk final av Allsvenskan Segling 2017 som avgjordes i Gottskär utanför Göteborg i helgen. Först efter den tolfte och sista omgången stod det klart att KSSS höll undan i toppen, före fjolårsmästarna Cape Crow.

– Inför sista racet hade vi inte riktigt koll på ställningen. Vi visste att det var tajt och att vi behövde göra ett bra race. Det blåste ganska mycket idag. Så det var inte starterna det handlade om. Vår taktik var att bara göra ett bra race, utan dumma manövrar, säger KSSS` Fredrik Bergström.

Sista omgången (8–10/9) av allsvenskan bjöd på tuffa förhållanden med mycket regn och vind i början, väldigt lätta vindar på lördagen och massor av vind sista dagen – som mest upp mot 10 m/s. Men varken KSSS eller Cape Crow, som är klubbarna som dominerat årets allsvenska, gjorde en bra tävling. Det gjorde däremot Sotefjordens Segelsällskap som vann nio av de tolv racen de gjorde.

Tvåa i sista omgången blev Hjuvik som också vann det allsvenska bronset 2017 och trea i Gottskär blev Lommabukten. Men trots att KSSS blev sexa och Cape Crow tia, av de 18 klubbarna, så var det dessa två det handlade om.

KSSS kom till Gottskär som favoriter till att segla hem guldet. Men det var ingen stor ledning stockholmarna hade. De fick vara max tre platser efter Cape Crow för att inte gå miste om guldet

Efter hälften av de tolv omgångarna var de långt efter och just då var Cape Crow allsvenska mästare. Men KSSS unga, duktiga, rorsman, 19-åriga Vilma Bobeck, och hennes rutinerade besättning med Fredrik Bergström, Patrik Erlandsson och Göran Bobeck fick ordning på seglingen och sin båt och avslutade de sex kommande race med sex pallplatser.

– Vi har inte riktigt lyckats segla på topp tidigare i helgen men idag, då det blåste betydligt mer, lyckades vi hålla ihop och se våra konkurrenter darra och göra de stora misstagen som man förlorar mycket på. Vi har även utvecklats under regatta eftersom vi inte seglat detta format förr och jag har aldrig seglat J70 tidigare, säger KSSS` Fredrik Bergström som är mer van vid lite mindre båtar som den 470 han och Anton Dahlberg kom sexa i OS i Rio med.


 Fotograf: Daniel Stenholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*