19 september, 2017

Martin Strömberg seglar Volvo Ocean Race för fjärde gången

Det ska bli otroligt spännande att kappsegla runt jorden för fjärde gången med ett så spännande lag. Mest av allt ser jag fram emot att kämpa om etappsegern till Göteborg, säger Martin Strömberg som ska segla sitt fjärde Volvo Ocean Race.

Pressmeddelande:

Martin Strömberg, 35 år, är den enda svenska deltagaren i Volvo Ocean Race 2017-18. Den kommande upplagan av världens främsta havskappsegling startar i Alicante, Spanien den 22 oktober. Tävlingen har ett hamnstopp i Göteborg 14-21 juni nästa sommar innan den avgörande spurten till slutmålet i Haag, Nederländerna.

– Göteborg är min hemstad och att tävlingen kommer tillbaks för fjärde gången är en av anledningarna till att jag vill vara med igen. Jag tror göteborgarna vill visa städer som Hongkong, Auckland och Kapstaden hur man välkomnar Volvo Ocean Race.

Turn the Tide on Plastic leds av den brittiska skepparen Dee Caffari och består till hälften av kvinnor och hälften av män. Eftersom en majoritet av laget är under 30 år är de det yngsta laget i tävlingen. Martin Strömberg är vaktkapten, rorsman och trimmare ombord och de senaste veckorna har han tränat med laget i Lissabon.

– Jag är den som har mest erfarenhet av Volvo Ocean Race och mitt ansvar är att bestämma vad vi ska göra för att segla båten så fort vi kan. Alla lag jag seglat med tidigare har setts som underdogs och jag är helt säker på att vi kommer överraska.

– Martin bidrar med massor av rutin till vårt unga lag, säger skepparen Dee Caffari. Hans erfarenhet av att coacha och utveckla unga talanger ger ännu mer balans i teamet och han kommer att kunna assistera mig som skeppare väldigt bra.

Laget backas upp av Mirpuri Foundation och Ocean Family Foundation, två organisationer som jobbar med havsmiljö. De seglar under Förenta Nationernas flagga och vill med deltagandet i Volvo Ocean Race uppmärksamma FN:s kampanj Clean Seas: Turn the Tide on Plastic som startats för att bekämpa plastföroreningar i havet.

– Jag har seglat runt jorden tre gånger, sett effekterna av hur vi människor behandlar havet och plastföroreningar är ett viktigt miljöproblem som vi måste göra något åt. Jag älskar att vara på havet och är uppvuxen på Orust så för mig är det mycket mer än bara arenan för min sport, säger Martin Strömberg.

Martin Strömberg har deltagit i Volvo Ocean Race tre gånger tidigare. Han gjorde premiär med det nordiska laget Ericsson 3 2008-09 och vann tävlingen med det franska laget Groupama 2011-12. I den senaste upplagan, som avlutades med målgång i Göteborg, slutade han trea med det kinesiska laget Dongfeng Race Team.

– Volvo Ocean Race är den yppersta eliten och det häftigaste som man kan göra i sporten. Visst är det oerhört tufft och jobbigt men precis som andra idrottare vill jag vinna och utmana mig själv, säger Martin Strömberg.