30 januari, 2018

”Stoppa Tjuven” kan ge båtklubben 0 kr i självrisk

Svenska Sjö sänker självrisken ända ner till noll kr för dem som har otur och råkar ut för stöld på en klubb som vidtagit stöldförebyggande åtgärder i enlighet med det nya programmet ”Stoppa tjuven”.

Innehållet i projektet kommer presenteras på Stora båtklubbsdagen i Göteborg och i Stockholm. Ett utskick med information och instruktioner skickas ut till alla klubbar i mitten av februari.

– Bakgrunden är de stölder av utombordsmotorer och hela båtar som har pågått under många år. Stölderna innebär irritation och extra kostnader för båtägaren, trots att båten är försäkrad. Som försäkringsbolag är det också frustrerande, en känsla av maktlöshet som vi inte vill känna längre, säger Per Grywenz, vd för Svenska Sjö.

– Att bara höja premierna i takt med ökade kostnader för stölder är inget för oss. Vi ägs ju av medlemmarna, så detta initiativ är ett försök till att vända trenden. Ska det stjälas så inte ska det ske på klubben!

Under 2017 införde Svenska Sjö ett självriskpåslag för den som får sin nyare utombordsmotor stulen på plats utanför klubbens områden (inte under resa), om inte aktiv spårsändare var installerad och att motorn inte var stöldmärkt. Det är utanför klubben som de flesta stölder sker sommartid men, cirka 40 procent av alla stölder sker då båtarna ligger på land.

– Nu tar vi nästa steg genom att belöna de båtägare som vars klubb vidtagit stöldförebyggande åtgärder i form av lägre och till och med ingen självrisk vid stöld inom klubbens hamn och uppläggningsområde, säger Per Grywenz.

– Allt är frivilligt, vi har inte försämrat eller försvårat, bara infört en morot så låt oss tillsammans vända stöldtrenden genom ett klubbgemensamt fokus.

Om en medlem i en klubb som kvalificerats sig och registrerat det i länk som fås av Svenska Sjö, råkar ut för en stöld har Svenska Sjö den information och självriskreduceringen eller elimineringen, sker då automatiskt utan att båtägaren behöver göra någonting. Vid en stöld kan Svenska Sjö kontrollera att villkoren var uppfyllda vid skadetillfället.

Självriskrabatten gäller också SBU:s båtklubbförsäkring om klubbens egendom skadats i direkt samband med båtförsäkringsstöld.

NIVÅ 1
– Låsta grindar till brygga.
– Deltagande i Båtsamverkan
– Ronderande vakt och passiv kameraövervakning. Eller egen vakthållning nattetid (21–06) under perioden 15 maj–15 oktober).

NIVÅ 2
Utöver nivå 1:
– Obligatoriskt krav på stöldmärkning av utombordsmotorbåtar inklusive motor och drev. Informationsskyltar på flera språk om stöldmärkning.
– Belyst uppläggningsplats och på/vid bryggor.
– Staket med låst grind till uppläggningsplats.

NIVÅ 3
Utöver nivå 1 och 2:
– Ronderande vakt och passiv kameraövervakning. Eller egen vakthållning nattetid (21–06) året om.

 

Bildtext:
Projektet ”Stoppa Tjuven” sänker självrisken ända ner till noll kr för dem som har otur och råkar ut för stöld på en klubb som vidtagit stöldförebyggande åtgärder. Bilden visar en Securmarkmärkning av en utombordare.