12 mars, 2018

Hanse vann italiensk kopieringstvist

Många båtar är väldigt lika, men det gäller att inte kopiera för tydligt. Det har ett italienskt varv fått erfara efter en tvist med tyska HanseYachts.

Det är en italiensk domstol som har gett tyska HanseYachts AG rätt i en segdragen tvist. Italienska Cantiere del Pardo S.p.A. har hämtat väldigt mycket inspiration, för att uttrycka sig milt, från Hanse till sin Pardo 43, något som framgår tydligt av bilderna här intill.

HanseYachts stämde det italienska varvet för intrång i designen för Fjord 42 open. Den 7 mars i år kom beskedet från en domstol i Genua att det italienska varvet har gjort fel. Italienarna är därmed förbjudna att tillverka, marknadsföra, sälja eller på annat sätt handla med sin egen modell Pardo 43.

Rätten bestämde också att eventuella framtida brott mot domen kan leda till mycket kännbara straff för varje Pardo 43 som säljs eller marknadsförs. Rätten anser vidare att det italienska varvet har uppträff felaktigt och frångått normala lagar för marknadsföring.

Likheterna mellan Pardo 43 och Fjord 42 är slående. Företeelsen är dock inte helt ny i båtvärlden. Flera välkända båtmodeller har fått efterföljare eller ”syskon” på olika platser. Redan på 70-talet dök det upp olika versioner av kända skandinaviska motorbåtar på olika marknader. Än idag kan man även se billiga kopior av bland annat Crescentbåtar vid marinor kring Medelhavet.