14 mars, 2018

Marstrandsbarnen lär sig segla på skoltid!

Marstrand är känt för sina stora internationella kappseglingar, men här finns sedan några år tillbaka också något så ovanligt som en grundskola med segling på schemat. En unik verksamhet möjlig tack vare ett nära samarbete med det lokala segelsällskapet och ortens företagare. Nu går Rutgerson Marin in som huvudsponsor av de uppskattade seglingsaktiviteterna.

Det är sjätte året i rad som eleverna på Marstrand Skola har segling på schemat. Aktiviteterna organiseras av Marstrands Segelsällskap MSS, och går ut på att alla barn ska få komma ut på sjön några dagar varje termin och lära sig mer om segling och sjösäkerhet. På skolan går cirka 80 elever från förskoleklass till och med årskurs sex.

– Ett intresse för hav och segling är det finaste man kan ge till ett barn, säger rektor Anne Johannesson.

– Men det är också viktigt att barnen som bor här ute lär sig att förhålla sig till båtar och vatten på ett säkert sätt.

Under de första åren fick MSS skolverksamhet ekonomiskt stöd från statliga Idrottslyftet, men när reglerna ändrades och bidraget drogs in vände man sig istället till ortens företagare. Lokala båttillverkaren Rutgerson Marin är ett av de företag som gärna ville vara med och sponsra det populära skolsamarbetet.

– Vi har stöttat MSS barn- och ungdomsverksamhet under många år, men samarbetet kring Segling-på-schemat känns lite extra roligt eftersom det ger alla barn i Marstrand en bra introduktion till båtlivet. Det här är också ett sätt för Rutgerson att investera i framtiden. Vår verksamhet är beroende av duktigt båtfolk, säger företagets vd, Charlotte Rutgerson.

Rutgerson Marin tillverkar segel- och däcksbelag till segelmakare och båtbyggare över hela världen. Familjeföretaget grundades redan 1976 av America’s Cup-seglaren Göran Rutgerson och är med sina 30-tal anställda en av Marstrands största arbetsgivare.

– Det är glädjande att vi kan fortsätta att utveckla Segling-på-schemat tillsammans med Rutgerson Marin. Marstrand klassas som ett av världens bästa seglingsvatten, vi vill inte att barnen här ute ska växa upp utan att lära sig segla. Alla familjer har inte möjlighet att få ut sina barn på vattnet och det är där vi kommer in, säger Marstrands Segelsällskaps ordförande, Marcus Blomberg.

MSS skolverksamhet inkluderar både praktisk segling och olika typer av föredrag och studiebesök. Aktiviteterna varierar något från år till år och anpassas efter barnens ålder och erfarenhet. I år är följande aktiviteter planerade: Segling med MSS egna C55:or, skutsegling med skolfartyget M/S Atene, båtutflykt till Dyrön, besök av Sjöräddningssällskapet och ett studiebesök på Rutgerson Marins fabrik i Marstrand.