16 mars, 2018

Dags för monsteretappen i Volvo Ocean Race

På söndag startar den sjunde etappen av Volvo Ocean Race. Etappen mellan Aukland i Nya Zeeland och Itajai i Brasilien är också känd som den tuffaste – och en av de viktigaste – etapperna i tävlingen. Detta är en etapp som alla vill vinna.

Båtarna ska djupt ner i Södra ishavet och runda Kap Horn innan de till slut når värmen i Itajai efter en resa på hela 7 600 Nm. Båtarna kommer att segla i några av världens kallaste och tuffaste hav – genom stora vågor, isande kyla och hård vind.

– Det kommer att bli väldigt kallt. Det är förmodligen den bästa segling du kan få, säger Team Brunels skeppare Bouwe Bekking.

– Att runda Kap Horn ger ett stort psykologisk lyft då du vet att Södra ishavet är bakom dig och att det blir varmare för varje sjömil norrut. Det kommer att bli stunder som du hatar, men du vet att bättre tider är framför dig och när du anländer till Brasilien kommer du glömma de dåliga stunderna och komma ihåg de bra.

Utmaningarna är många och väderförhållandena är stundtals brutala. Det krävs att varje lag har en smart strategi för att positionerna båten rätt. Färden är minst sagt svår men levererar man belönas man dubbelt upp. Vinnaren får nämligen dubbla poäng. Och ledarbåten vid ikoniska Kap Horn, som är en av Sydamerikas sydligaste punkter och karakteriseras av häftiga vindar och ofta är insvept i dimma, får en bonuspoäng. På så sätt spelar etappen stor roll för utgången av Volvo Ocean Race.

– Jag har gjort etappen två gånger och aldrig avslutat den med masten uppe och Pascal Bidégorry (navigatör på båten) har gjort etappen två gånger och aldrig lyckats passera Kap Horn! Vårt mål är att ta oss förbi Kap Horn och gå i mål med masten uppe, säger Dongfeng Race Teams skeppare Charles Caudrelier.

Det sägs att fler människor har bestigit Mount Everest än seglat runt Kap Horn. Efter att ha rundat Kap Horn når båtarna Atlanten för första gången sedan december månad. De passerar sedan Argentina och Uruguay på vägen till Brasilien. Under etappen passerar båtarna också Point Nemo, som är den plats i världen som är längst ifrån land. 2688 kilometer ifrån land för att vara exakt.

Glädjande för tävlingen är att Vestas 11th Hour Racing är tillbaka. Laget har inte tävlat sedan den ödesdigra kollisionen med en fiskebåt, som resulterade i ett dödsfall under slutet av den fjärde etappen. Båten har reparerats i Auckland och är nu redo för start i etapp sju.

– Vi har kommit ihop som lag på ett bra sätt och reparationen har gått bra. Vi var framgångsrika på etappen i Södra ishavet förra gången och vill upprepa den prestationen, säger skepparen Charlie Enright. Spanska båten MAPFRE leder just nu Volvo Ocean Race på totalt 37 poäng.

MAPFRE leds av skepparen Xabi Fernández och ombord finns även meriterade seglare som olympiske guldmedaljören Blair Tuke från Nya Zeeland och dubble världsmästaren och tillika Volvo Ocean Race-vinnaren (med nederländska båten ABN AMRO I 2006) Robert Greenhalgh från England. MAPFRE:s tuffaste konkurrent är just nu kinesiska båten Dongfeng Race Team, som är tre poäng bakom.

– Självklart känner jag att de kommer närmare, men vi kan bara göra en sak: pusha båten, segla bra och försöka vinna etappen. Gör vi det är det ett stort steg framåt, säger Xabi Fernández.

Turn the Tide on Plastics vaktkapten Martin Strömberg seglar inte den sjunde etappen. Han står över etappen på grund av en knäskada men är tillbaks ombord i etappen efter. Startskottet för etappen i Auckland går klockan 02.00 natten till söndag (svensk tid).