26 mars, 2018

Låst läge i motorbåten – tips från coachen

Det har gjorts studier som visar att det bara tar några enstaka försök där man känner att man misslyckats, till att man helt ger upp. Till exempel du har försökt två gånger att lägga till vid den trånga sjömacken men det misslyckades. Du vet nu att du inte kan. Du har lärt dig att du är totalt hjälplös. Så hur kan du komma vidare?

Anna och hennes man Nils, som har haft motorbåt i 20 år, bestämde sig en varm sommarkväll att ta en båttur. Under alla år har det varit Nils som suttit vid ratten när de ska lägga till. De har ofta talat om att Anna också borde kunna köra, bekvämlighet har satt stopp, men just denna kväll tog Anna själv initiativ till att köra när de skulle lägga till vid sjömacken.

Tillsammans gick de igenom manövreringsteknik. Anna kände sig hur trygg som helst. Men närmare bryggan blev Anna nervös när hon såg alla andra båtar som också skulle tanka. Båten hamnade fel och Nils kastade sig över ratten och körde ut från bryggan.

På tryggt avstånd gjorde Anna sig redo för ett nytt försök. Nu var Anna inte alls lika lugn längre. Just som hon ska köra in så börjar en båt framför att backa ut. I sista stund fick Anna i backen och undvek en kollision. Med hög puls gjorde Anna ett tredje försök, men den här gången missade hon bryggan helt.

”Jag ger upp”! ”Släpp av mig!”, skrek Anna.

Boosta ditt självförtroende i fem steg!

En kraftfull metod för att få tillbaka tron på dig själv är att frammana ett tidigare minne i ditt liv då du kände dig riktigt kraftfull. Det kan vara vilket tillfälle som helst:

  1. Med dina fem sinnen – bli medveten om hur du tänker och känner just nu i ditt låsta läge: Vad ser, hör, känner, smakar och luktar du?
  2. Med dina fem sinnen – hur vill du tänka och känna istället?
  3. Minns tillbaka på den där gången då du kände exakt så som du vill känna nu? Vad såg, hörde och kände du? Kanske du också minns hur det smakade och luktade!
  4. Bli medveten om hur du känner och tänker nu, när du Minns hur bra det kändes . Vilken puls har du nu? Behåll känslan i kroppen, sätt dig vid ratten och gör om tilläggningen.
  5. Förtöj och fira att du lyckats!