30 april, 2018

Svensk seger i världscupen i 470

Med en dag återstående av världcupseglingarna i 470 i franska Hyeres stod det klart att den svenska besättningen med Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tar hem sin första världscupseger.

– Vi är riktigt stolta över vår prestation. Vi har varit felfria denna vecka vilket är helt otroligt egentligen. Vi vet att vi är starka och vi har ett riktigt bra självförtroende. Dag efter dag går vi ut och levererar på en riktigt hög nivå, berättar Anton.

Under veckan i Hyeres har det mest bjudits på lätta vindar – men någon dag har det också blåst hyfsat bra. Men det spelar ingen roll för Anton och Fredrik. De behärskar allt, viket de visat nu och som de också visade när de blev tvåa på VM i 470 sommaren 2017.

Förbundskapten Magnus Grävare har följt dem under hela veckan och han är imponerad.

– Det här är en helt felfri regatta av killarna. De är inte ofta man kan säga det i segling som i mångt och mycket handlar om att göra så få misstag som möjligt. Detta är deras största seger i karriären och de var helt överlägsna, säger Magnus.

Ett race återstår alltså av totalt tio. Och att segrande båt är klar redan innan medaljracet är ovanligt eftersom där får bara de tio bästa delta och man seglar om dubbla poäng. Men även om Anton och Fredrik kommer sist på söndagen så vinner de regattan.

I de nio race som hittills har körts i Hyeres så har svenskarna varit ”på pallen” i sex av racen, haft två fjärdeplatser och en femteplats. Det visar på en stabil styrka och en imponerande jämnhet i ett startfält med 40 båtar.

Bland annat har Anton och Fredrik utklassat både silvermedaljörerna och bronsmedaljörerna från OS i Rio (guldmedaljörerna har slutat) där svenskarna själva blev sexa.

Foto: Jesus Renedo.