16 maj, 2018

Dags att utse Östersjöns bästa kappseglingsklubb

Med start i slutet av juni kommer de bästa kappseglingsklubbarna från fem länder runt Östersjön att göra upp om titeln “Best Yacht Club of the Baltic Sea”. I identiska Swanbåtar seglas Nord Stream Race (NSR) från Kiel via Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors till Sankt Petersburg från 24 juni till 6 juli.

De klubbar som kvalificerat sig för racet, som avgörs för sjunde gången, är de som vunnit respektive inhemska ligor i Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland under 2017. Sverige representeras därmed av Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) som vann allsvenskan i fjol. De övriga är Norddeutscher Regatta Verein, Tyskland, Frederikshavn Sejlklub, Danmark, Åländska Segelsällskapet, Finland och Lord of the Sail – Asia, Ryssland.

Förra året var det Cape Crow Yacht Club från Göteborg (Allsvenska segrare 2016) som representerade Sverige med den äran då de vann hela racet. Båtarna som man tävlar med är identiska nya Swan 50:or som tillhandahålls av tävlingsorganisationen. Och i år sammanfaller starten med klassiska Kiler Woche.

– Kieler Woche blir en perfekt start för oss eftersom vi får dela vår passion för seglingssporten med många andra. Det viktiga för oss är att bygga vänskap och enhet bland de länder som alla är en del av vackra och fantastiska Östersjön. Racets motto är ”Connecting Baltics through Sport” och vi kände att det verkligen fungerade mellan de fem lagen i förra årets regatta, säger grundaren av Nord Stream Race, Vladimir Liubomirov, som tillika är Commodore av S:t Petersburg Yacht Club.

Första sträckan går från Kiel till den danska huvudstaden och rakt in till stadens centrala delar där båtarna kommer att ligga mitt emot Köpenhamns spektakulära operahus. Därefter väntar racets längsta etapp, från Köpenhamn till Stockholm. Till målet vid Sandhamn beräknas båtarna komma fredag 29 juni på eftermiddagen. Men de stannar inte på Sandhamn utan fortsätter in till Stockholms centrala delar där de kommer att vara en del av ÅF Offshore Race/Gotland Runt inne på Stockholms Ström.

Söndag 1 juni går starten av den klassiska kappseglingen runt Gotland och innan första start, i den regattan, startar de fem båtarna i NSR. Medan de cirka 250 båtarna i ÅF Offshore Race ska ut på Östersjön för att runda Gotland så sätter Swanbåtarna kurs mot etappmål tre – Helsingfors. Och sedan återstår bara en ”sprintsträcka” in till slutmålet i S:t Petersburg.

Teamet som tar hem segern i NSR kan med all rätt kalla sig riktiga allround-seglare, eftersom de nationella ligorna som de vunnit avgörs i små båtar i korta kustnära race på några minuter medan NSR avgörs i kraftfulla 50-fotsbåtar på öppet vatten under flera dygn.

Sedan starten 2012 har Nord Stream Race organiserats av S:t Petersburg Yacht Club med stöd från Gazprom och Nord Stream. Syftet är att sammanföra länderna genom sport och att marknadsföra den pipeline som går genom Östersjön och som kappseglingen följer. Men också att lyfta fram de nationella kappseglingsligorna i de fem länderna.

Fotograf: Nord Stream Race@Lars Wehrmann.