24 maj, 2018

EM-guld i 470 till Anton och Fredrik

Världens i särklass bästa 470-seglare heter Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Inom loppet av några veckor har de vunnit världscupen i Hyeres och på onsdagen EM i Burgas. Båda segrarna har de tagit i utklassningsstil.

– Burgas, Bulgarien har levererat fantastiska förhållanden hela veckan. Det har varit små marginaler men vi har varit på tårna hela tiden. Extra kul att vinna EM när vi kom in till regattan som favoriter efter att ha vunnit världscupen nyligen. Att exekvera som vi gjort här stärker oss på många sätt och ger inte minst energi för vår resa mot Tokyo 2020 och OS-medaljer, berättar Anton och fortsätter:

– En av flera faktorer som vi tror spelar in i vår framgång är vår fantastiska tränare Igor Marenic som tog OS-guld i Rio och nu tränar oss.

Men Fredrik Bergström ser fler orsaker till framgångarna:

– Att Anton faktiskt började jobba civilt förra året vilket gett honom nya perspektiv. Han tar seglingen på lite mindre allvar och älskar det ännu mer, om det nu är möjligt. Och sist med inte minst, det tar tid att bli bäst. Nu skördar vi tio års hårt arbete, säger Fredrik.

Visserligen återstår medaljracet på torsdagen innan EM är över. Men det räcker med att svenskarna kommer till start och tar sig i mål. Är de sist bland de tio som seglar medaljracet kommer de ändå att vinna guldet eftersom de leder med 19 poäng före grekerna Panagiotis Mantis/Pavlos Kagialis.

Men skulle svenskarna diskas eller inte komma till start och grekerna vinner så blir det EM-silver. Men Anton är inte orolig.

– Det stämmer att det finns en risk. Men vi tar ut segern i förskott. Vi ska bara se till att inte bryta benet i afton, säger Anton.

Totalt har man seglat elva race hittills i EM. Av dessa har Anton och Fredrik varit på pallen sju gånger. Enda plumpen i protokollet var en 28:e plats i det andra racet. Men eftersom de får räkna bort sin sämsta placering så gör det inte så mycket.

– Jag är så glad och stolt över killarna. Det finns så mycket att säga. Första mästerskapstiteln för Anton och Fredrik och andra regattan i rad de vinner innan finalseglingen. Och andra raka EM-guldet i 470 för Sverige. Det är detta vi kämpar för varje dag, hela året, år ut och år in, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Foto: Nikos Alevromytis (seglingsbilderna) och Dave Hughes (jubelbilden).