30 maj, 2018

Teknisk utrustning viktig för varannan båtköpare

Varannan båtköpare, 51 procent, anser att teknisk utrustning är viktig eller mycket viktig vid val av båt. Det visar Blockets undersökning i samarbete med Yougov. Mest efterfrågade tekniken på Blocket är ekolod följt av autopilot och plotter.

Hur viktig är teknisk utrustning för dig vid val av båt, exempelvis navigationssystem, ekolod, olika segelinstrument och stereo? Det frågade Blocket svenska folket i sin senaste undersökning. Bland de som överväger att köpa en båt inom de kommande två åren svarade 51 procent att det är viktigt eller mycket viktigt. 44 procent av svenskarna tycker inte det är så viktigt eller inte viktigt alls. Fem procent vet ej.

– Digitala navigationshjälpmedel som autopilot och plotter blir allt vanligare och fortsätter att ersätta traditionella hjälpmedel som papperssjökort. Precis som med mycket annat i samhället är det enklare och smidigare att låta tekniken göra jobbet vilket också ökar kraven på den. Värt att tänka på är dock att teknik kan sluta fungera och det förekommer även olyckor till följd av att man förlitat sig för mycket på digitala sjökort, därför är det alltid bra att även ha traditionella sjökort med, säger Axel Nordman, båtexpert på Blocket Fordon.

Just nu är det högsäsong på begagnatmarknaden för såväl båtar som båttillbehör. Båtägarna letar kompletterande utrustning när båten rustas inför sommarsäsongen och det som efterfrågas mest är ekolod. Även solceller är eftersökta.

–  Fritidsfisket i Sverige ökar i popularitet vilket kan bidra till att ekolodet hamnar högt upp på listan. Solcellernas utveckling har gått framåt. Idag är solceller effektivare och finns i fler och smidigare format. För många är det även en relativt billig försäkring mot att stå redo med picnickkorgen och ha urladdade batterier, säger Axel Nordman.

Tekniken som är mest sökt inom båttillbehör just nu på Blocket

  1. Ekolod
  2. Autopilot
  3. Plotter
  4. Vhf
  5. Gps
  6. Radar
  7. Solcell

Fotnot: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16–20 april 2018 har sammanlagt 605 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor +18 år i Sverige som antingen äger en/flera båtar eller överväger att köpa båt.