17 juni, 2018

Vestas 11th Hour Racing vann Göteborgs In-Port Race

Vestas imponerade i söndagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern i In-Port Series och Martin Strömbergs Turn the Tide on Plastic slutade fyra efter en stark återhämtning.

Göteborgs In-Port Race startade 17 juni kl. 14.00 i Göteborgs hamninlopp. Holländska Team Brunel inledde bäst och hade kommandot fram till det tredje av totalt fem ben. Då kom Vestas 11th Hour Racing, Scallywag och Team AkzoNobel flygande med mer fart ner för banan. Vestas lyckades slinka förbi och ta ledningen.

Brunel föll tillbaks i fältet medan MAPFRE och AkzoNobel avancerad på det sista varvet. Vinden ökade under racet till över 10 sekundmeter vilket satte lagen på prov. Turn the Tide on Plastic seglade upp sig från att ligga näst sist efter starten till att vara fyra över mållinjen framför Scallywag. Det kan bli viktiga poäng eftersom Turn the Tide on Plastic jagar Scallywag i den totala poängtabellen.

– Jag hade hoppats på bättre än fyra men vårt första mål var att slå Scallywag och det lyckades vi med vilket känns riktigt bra inför nästa etapp. Fantastiskt att se att så många åskådare som kom ut och kollade. Nu ska jag njuta av de sista dagarna i Göteborg och ladda om inför etappstarten på torsdag, säger Martin Strömberg, vaktkapten på Turn the Tide on Plastic.

Ett In-Port Race är en kappsegling runt en kort bana. De korta hamnsseglingarna som seglas i alla hamnstopp utgör en egen serie som kan få stor betydelse. Ställningen där är avgörande om flera lag hamnar på samma poäng i poängtavlan för havsetapperna. MAPFREs tredjeplats idag ger dem en ointaglig ledning i serien med ett In-Port Race kvar i hamnstoppet i Haag 30 juni.

– Det känns skönt att bocka av det och vi är glada. Planen var att segla vårt egna race men i starten gick det inte så bra och istället riktade vi in oss på att hålla oss före Dongfeng och därmed ta hem seriesegern, säger Xabi Fernández, skeppare på MAPFRE.

Det återstår flera spännande seglingar under hamnstoppet för Volvo Ocean Race i Göteborg. Måndag till onsdag segas Pro-Am Race där inbjudna gäster kappseglar tillsammans med proffs. Måndag 18 juni 14.00 – 16.00 deltar Kronprinsessan Victoria i ett Pro-Am Race ombord på Turn the Tide on Plastic.

På torsdag inleds den sista och helt avgörande etappen av Volvo Ocean Race 2017-18 från Göteborg till Haag Starten går klockan 14.00 i Göteborgs hamninlopp.

Resultat finns här: https://www.volvooceanrace.com/en/scoreboard.html