19 juni, 2018

Malmö SS nia i damernas Champions League    

Champions League för damer arrangerades för allra första gången 16–18 juni i samband med Kieler Woche och avslutades på måndagen. Tio klubbar från sex länder kom till start i denna historiska första regatta och de svenska färgerna försvarades av Malmö Segelsällskap.

MSS lag, som slutade på nionde plats av tio startande båtar, bestod av Hedvig Houmann, Annie Persson, Wilma Overup, Maria Wagner och Christina Olsson. Det är duktiga seglare – men hade endast tränat tillsammans en gång. MSS tyckte ändå att det var roligt och givande att anmäla ett lag när det var nära till kappseglingsorten, det fanns platser och det var inget kval.

– Vi fick segla sammanlagt tjugo race och kom på nionde plats av tio startande. Det tycker vi är bra utifrån våra förutsättningar med tanke på att vårt lag sattes samman en vecka innan start. Vi gladdes åt att vi förbättrade oss dag för dag. Under sista dagen kom vi tvåa och trea vid två race, berättar Christina Olsson och fortsätter:

– Vi lärde oss mycket och kan verkligen uppmuntra andra tjejer att delta i kappsegling. Inte desto minst har vi haft det väldigt roligt och trevligt tillsammans med andra deltagare under Kieler Woche.

Storfavorit inför tävlingarna och relativt överlägsen segrare blev danska KDY (Royal Danish Yacht Club) som hade 14 spikar i de 20 racen och endast missade pallen en gång. Men så hade de också OS-seglare och några från World Matchracing-touren ombord.

Så sent som för någon vecka sedan deltog de danska damerna från KDY i herrarna Champions League-semifinal på Sardinien. De var den enda helt kvinnliga besättning och de tog en mycket hedrande åttondeplats i semifinalen och kvalificerade sig därmed till herrarnas Champion League-final i höst.