1 juli, 2018

Starten har gått för ÅF Offshore Race 2018

Båtarna i ÅF Offshore Race har passerat startlinjen vid Skeppsholmen och gett sig iväg ut ur Stockholms skärgård. Det väntas bli en tuff och blåsig seglats för besättningarna runt Gotland.

De 239 båtarna i fältet startade i 12 startgrupper och i 5–8 m/sek nordostliga vindar.

– Det har gått bra, utan incidenter och inga tjuvstarter. Jag tror att många hade stor respekt för vindförhållandena och höll sig lugna. Jag tror också att vårt nya startförfarande med nedräkning 5-4-3-2-1 bidrog både till ordningen och till att den stora publiken kunde följa med, säger Tomas Lund, Seglingsledare för ÅF Offshore Race.

Den inledande seglingen inomskärs gick fortare än vanligt i frisk vind på över 10 m/sek. Efter att deltagarna klarat sig ut ur de trånga passagerna i Stockholms skärgård och nått öppet hav väntas det bli ännu hårdare vind och tuffare förhållanden. Det ser ut att bli medvind söderut runt Gotland följt av en utmanande kryss och motvind på väg norrut till mållinjen i Sandhamn.

ÅF Offshore Race är Norra Europas främsta havskappsegling. I år är det fler utländska lag som deltar och fler kvinnliga besättningar än någonsin.

De 239 båtarna i fältet har nu inlett det 350 nautiska mil långa äventyret. De snabbaste båtarna kan förväntas anlända Sandhamn redan på måndagskvällen, men för de allra flesta blir tävlingen mycket längre än så – troligen 2–3 dygn.

Info: www.ksss.se

Starten för ÅF Offshore Race 2018. Foto: Henrik Trygg.