4 juli, 2018

Du Soleil totalsegrare i ÅF Offshore Race

Du Soleil, en IMX 40, tog hem en knapp totalseger i årets upplaga av ÅF Offshore Race.
– Det känns väldigt bra, vi planerade att det här skulle bli vårt sista race men nu får vi kanske tänka om, säger Fredrik Hertzman, skeppare på Du Soleil.
50-fotaren Furiosa, med skepparen Ralf Relander från Estland var första båt över mållinjen i Sandhamn klockan 04.50 tisdag morgon. Det såg länge ut som om de också skulle ta totalsegern på korrigerad tid. Men när fler båtar närmade sig Sandhamn under tisdagen med god fart blev det tydligt att det skulle blir fler utmanare om årets titel.

När Du Soleil passerade mållinjen klockan 14.31 i går tisdag, tog de över förstaplatsen med en korrigerad tid runt banan på 56 timmar och 38 minuter. Pressen låg då på den unga besättning ombord på Goose II som var nästa vinnarkandidat och passerade mållinjen ett par minuter efter. Men deras korrigerade tid var fyra minuter efter Du Soleil.

– Vi planerade hur vi skulle segla och genomförde tävlingen exakt på det sättet. Det var avgörande. Det var en blåsig start men båten gick väldigt bra och vi hade inga problem alls. Vi hade en lite mindre spinnaker uppe på vägen söderut och det var rätt val, säger Fredrik Hertzman som tidigare tagit hem totalsegern i ÅF Offshore Race 2007.
– Senast vi vann upplevde jag det som att vi behövde kämpa mycket mer för att nå totalsegern. I år så segade vi för att vinna vår klass men nu blev det dessutom en härlig bonus.

Goose II slutade på andra plats i totalresultatet medan Furiosa föll ner till en tredjeplats.

Vinnarbåten utses med hänsyn till hur snabbt varje båt seglat utefter sitt handikapp (SRS). Dessutom utses vinnare i de olika klasserna.

Det blev en tuff start av den klassiska kappseglingen runt Gotland. Det första dygnet efter starten i Stockholm under söndagen var händelserikt. Hård vind och grov sjö på Gotska sjön testade gränserna för både seglare och deras båtar. Trimaranen Carbon Tiger kapsejsade under söndagskvällen. Besättningen räddades med helikopter och de fyra besättningsmännen klarade sig oskadda. Det blev lättare vind på måndagen och tisdagen men över 40 båtar avbröt tävlingen under det första dygnet, de flesta på grund av skador på utrustning.

– Det har varit utmanande på olika sätt, säger Håkan Andersson, tävlingsledare ÅF Offshore Race. Det första dygnet var fysiskt tufft för seglarna när det var mycket vind. När det lättade blev det en taktisk prövning att komma rätt i den skiftande vinden och att samtidigt återhämta sig och hämta nya krafter. Men lagen har varit glada och mått bra när det nått Sandhamn.

Här hittar du ett fullständigt resultat i ÅF Offshore Race 2018.

Bildtexter:
Huvudbild: Du Soleil passerar mållinjen i Sandhamn. Foto: Henrik Trygg 


Goose II passerar mållinjen i Sandhamn. Foto: Henrik Trygg


Furiosa passerar mållinjen i Sandhamn, tisdag morgon klockan 04.50. Foto: Henrik Trygg