Bättre mobiltäckning i Stockholms skärgård

Länsstyrelsen i Stockholms län har gjort en ny fysisk kartläggning av mobiltäckningen i kommunerna Norrtälje, Österåker, Värmdö, Haninge och Nynäshamn. Den visar att mobilnätet i skärgården är relativt väl utbyggt. I stort sett alla befintliga master i skärgården levererar mobilt bredband via 4G-bandet.

Länsstyrelsen har under 2017 samordnat mätningen av mobiltäckning i Stockholms läns skärgård. Mätningarna är gjorda på plats genom att placera ut mätare på båtar, bilar, fyrhjulingar och personer.

– Resultatet visar att under de senaste sex åren så har mobiltäckningen märkbart blivit bättre i många delar av skärgården, men det finns arbete kvar för att förtäta näten och öka kapaciteten, säger Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen.

En stor del av förbättringen kan tillskrivas operatörernas övergång till 4G-bandet. Samtidigt har fibernätet byggts ut på öarna, ofta med bredbandsstöd från Länsstyrelsen. Fiberanslutna master har bäst möjlighet att leverera full kapacitet i mobilnätet och underlättar framtida uppgradering.

Ny infrastruktur för mobilt bredband är utbyggd under kartläggningen. En ny mast är driftsatt på Svartlöga och det pågår planer på att bygga ut på exempelvis Svartsö, Blidö och Tjockö. Det finns fortfarande lokala radioskuggor. Generellt gäller att radioskuggor är vanligt förekommande på östsidan av kärnöarna, ut mot Östersjön. Täckningen är märkbart bättre på vatten än på land i nästan hela mätområdet.

Bildtext: Mobiltäckningen är bra med 4G i Stockholms skärgård.

2 reaktioner på ”Bättre mobiltäckning i Stockholms skärgård”

  1. På nordostsidan av Norröra har vi i princip ingen mobiltäckning utan riktantenn och extra hög mast så en utbyggnad av 4G på Blidö skulle glädja ett par hundra sommarhushåll på Norröra.

  2. Det är ju heller inte rättvist att bara titta på var folk bor. Hänsyn måste också tas till områden där utövarna av det rörliga friluftslivet befinner sig. jag vet ett flertal platser, bl a i skärgårdarna utanför Nämdö o Ornö som har fullkomligt usel täckning, samtidigt som besöksfrekvensen är mycket hög under sommarmånaderna. Så… skärpning alla operatörer, ni har många irriterade kunder ute med båt i skärgårdarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*