30 juli, 2018

Det oroar sig båtfolket mest för

Dåligt väder. Det är den absolut största orosmolnet för svenska båtägare, framförallt för kvinnor. På andra plats kommer rädslan för andra okunniga båtägare.

Pressmeddelande:

Sommar, sol, båtliv. Det bästa med en båtsemester är enligt nästan var tredje båtägare att vara ute i naturen, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort.

Därefter kommer lugnet ute bland kobbar och skär (förutom för stockholmare som i lägst grad av alla län angav ”lugnet” som det som de uppskattar mest), och möjligheten att få umgås med sin partner och familj. Även möjligheten att ta sig till avskilda platser lockar många svenskar på båtsemester.

– Det är tydligt att svenskarna är ett naturälskande folk. Att båtlivet ger dem en efterlängtad chans att leva ett enklare, lugnare liv närmare naturen, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Men allt är inte bara guld och blåa böljor för dem som lossat ankar. Vi vore ju inte svenskar om vi inte oroade oss för vädret, 22 procent tycker att det är det jobbigaste med båtsemestern. Kvinnorna är extra väderkänsliga, 29 procent tycker att dåligt väder är det värsta som kan hända.

Därefter kommer oron för andra okunniga båtägare, följt av oron för att ens egna kunskaper och erfarenheter inte ska räcka till när man lägger till.

– Som försäkringsbolag kan vi tyvärr inte göra något åt vädret. Däremot kan vi hjälpa till den här typen av oro. Att klanta till det när man är ute på sjön händer nog de flesta båtägare någon gång. Då är det skönt att veta att du har en båtförsäkring som ersätter skador efter att du kört in i bryggan eller att ha gått på grund, säger Arvid Böhm.

– Det är även viktigt att ha en ansvarsförsäkring om du skulle skada någon annan person eller båt ute på sjön, säger Arvid Böhm.

Tre grundläggande tips för en säker tillvaro på sjön är att alltid bära flytväst, undvika alkohol samt att bära sin mobiltelefon i ett vattentätt skal i ett snöre runt halsen.

– Självklart ska du behärska din båt och kunna sjöreglerna. Båtsäsongen är kort i Sverige, och under vinterhalvåret hinner man glömma mycket. Ta för vana att fräscha upp regler och manövrering i lugn och ro under goda förhållanden, innan du ger dig ut på öppet vatten, tipsar Arvid Böhm.

 

Vad tycker du är det jobbigaste med att vara ute med båten:

Oro för dåligt väder: 22 %

Andra okunniga båtägare: 10 %

Lägga till: 8 %

Dåligt med plats vid bryggor: 6 %

Många personer som samlas på liten yta: 5 %

Navigera: 4 %

Slussa: 3 %

Annat: 9 %

Tycker aldrig att det är jobbigt att vara ute med båten: 31 %

 

Vad är det roligaste att vara ute med båten?

Vara ute i naturen: 28 %

Lugnet: 23 %

Umgås med partner/familj: 15 %

Möjligheten att ta sig till avskilda platser: 14 %

Manövrera båten (själva seglingen, etc): 5 %

Umgås med andra båtmänniskor i hamn: 4 %

Annat: 8 %

Tycker aldrig att det är roligt att vara ute med båten: 2 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 23 april – 2 maj 2018 har sammanlagt 3 508 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.